fejfájás
#Betegségek

Fáj a fejed? Segítünk!

2019.08.28.
2 perces olvasási idő

Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha fájna a fejed. A legfontosabbak: sok pihenés és nyugalom. Legtöbbször már a napirend megváltoztatása is elég.

Ha alkalomszerű, mérsékelt fejfájásban szenvedsz, változtasd meg napirendedet. Figyelj, mikor ér stressz és mikor lép fel fejfájás!

Pihenés, kikapcsolódás

Csökkentsd aktivitásaid számát! Fordíts több időt a kikapcsolódásra, nyugalomra, lazító zene mellett! Tedd fel a kérdést: elegendő időd van-e a játékra, a kikapcsolódásra. Elég élményben, mókában van részed? Nézd át az időpontjaidat, tanfolyamaidat, különóráidat: mindegyikre szükséged van?

Biztosíts magadnak szüneteket, olvass, hallgass zenét (egy-egy hosszabb tévénézés is jót tesz)! Fontos a szabályos időközönkénti étkezés, az elegendő folyadékfogyasztás és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek

A krónikus fájdalommal való együttélés nehéz feladat. A fizikai tünetek mellett a krónikus fájdalom szorongást és depressziót is okozhat, de befolyásolhatja a családoddal, a barátaiddal való kapcsolatodat, a munkateljesítményedet és az életminőségedet is. Pihenés, egy kis jegelés vagy éppen egy forró zuhany elegendő lehet a tenziós fejfájás megszüntetésére.

Számos nem gyógyszeres kezelés segíthet a krónikus fejfájás súlyosságának és gyakoriságának csökkentésében. Próbáld meg az alábbi javaslatokat, és tapasztald ki, hogy melyik a legjobb számodra!

Ha a házi módszerek nem válnak be (például: rövidke szunyókálás, lágy nyakmasszázs, hideg törölköző a homlokra vagy homlokmasszázs borsmentaolajjal), feltétlenül fordulj orvoshoz. A szakrendelést is fel kell keresned abban az esetben, ha rendszeresen visszatérő fejfájásod van, és ezek a fájások két óránál tovább tartanak. Ha az orvos már megállapította, hogy migréned vagy tenziós fejfájásod van, és a fájdalom gyakoribbá és erősebbé válik, akkor is keresd fel a szakrendelést. Akkor is keresd fel újra a szakrendelést, ha új tünetek jelentkeznek, ha változik a fájdalom jellege, ha görcsös rohamok lépnek fel, vagy az eddigi kezelések már nem hatásosak.

A fejfájás szerencsére ritkán jele életveszélyes állapotnak, de azonnal orvoshoz kell fordulnod, ha

  • hirtelen erős fájdalom jelentkezik, melyhez magas láz társul
  • ha a nyak megmerevedik
  • ha hányás, kábultság, látás- és beszédzavar lép fel
  • ha a karok és a lábak petyhüdtek
  • ha a járásod bizonytalanná válik

Vigyázz a gyógyszerekkel

Ne vegyél be gyógyszert válogatás nélkül: nem minden készítmény megfelelő gyerekkorban, sőt az acetilszalicilsav kifejezetten veszélyes lehet (pl. az aszpirin és a Kalmopyrin tartalmaz ilyet), ellenben az ibuprofén és paracetamol tartalmú készítmények elfogadhatóak. Más típusú tablettát, port vagy kúpot csak az orvossal történő egyeztetés után használj!

(WEBBeteg)