headbang
#Betegségek

A headbanging veszélyes is lehet?

2016.03.31.
1 perces olvasási idő

A headbanging (fejrázás) kifejezés nem hangzik túl egészségesnek. De valóban okoz-e bármilyen egészségkárosodást, ha a rockzenére ritmusára ütemesen rázzuk a fejünket? Egy Motörhead rajongó 2013-as esete azt példázza, hogy igen.

A The Lancet szakmai folyóiratban megjelent esettanulmány szerzője szerint ez volt az első dokumentált példa arra, amikor a headbanging vérömlenyt okozott az agyban.

Az 50 éves férfi néhány évvel ezelőtti esete számodra is tanulságos lehet!

A férfi a Hannoveri Orvosi Egyetem idegsebészeti osztályára került, miután 2 hete egyre súlyosbodó, a fej fél oldalára lokalizálódó, folyamatos fejfájás miatt.

Ettől eltekintve, kórtörténetében semmilyen figyelemreméltó adat nem szerepelt, koponyasérülést sem szenvedett, és kábítószert nem használt. A koponya CT azonban krónikus hematomát, vagyis vérömlenyt tárt fel az agy jobb oldalán. Mint kiderült, a beteg rendszeresen jár rock koncertekre, a tünetei kezdete előtt épp egy Motörhead koncerten járt, ahol elmondása szerint, a headbanging sem maradt el, ahogy ez az effajta koncerteken lenni szokott.

pogó

Ez az első esetbeszámoló, mely arra utal, hogy a headbanging vérömlenyt okozott az agyban. Emellett a szerzők a headbanging másodlagos következményeként három további esetet is feltártak.

A szerzők szerint az efféle, headbanging okozta sérüléseket jellemzően elbagatellizálják. „Bár hasonlóan komoly következményről azóta még csak néhányszor számoltak be, az előfordulás valószínűleg magasabb lehet, mivel a tünetek nem túl hevesek, vagy csak enyhe fejfájást okoznak, ami spontán rendeződik.” – magyarázza a vezető szerző, Dr. Ariyan Pirayesh Islamian.

A rock koncerttől a vérömlenyig

A szerzők a következőképp magyarázzák, hogyan alakulhat ki vérömleny a koponya és az agy közötti térben: „Feltételezzük, hogy a fej előre-hátra rángatásával gyorsuló és lassító erők érik a koponyát. Ez az áthidaló vénák szakadásához vezethet, ami úgynevezett szubdurális bevérzést okozhat.”

Bár ez egy veszélyes állapot, a sebészek képesek voltak rendbe hozni a Motörhead rajongót. A koponyába fúrt lyukon keresztül eltávolították a vérrögöt. Két hónappal a beavatkozást követően a beteg panaszmentes volt.

A headbanging az 1970-es években jelent meg. A szerzők szerint elterjedéséhez valószínűleg a Motörhead zenekar biztosított táptalajt, pörgős, percenként több mint 200 ütésre törekvő tempójával. És bár az efféle koncertek jó bulik, a headbanging veszélyes lehet. Mindazonáltal ez az eset is alátámasztja, hogy sokszor az ártalmatlannak tűnő dolgok és szokások is komoly gondot okozhatnak - szóval csak okosan a bulizással!

(DRportal)