fejfájás
#Betegségek

A gyakori fiatalkori fejfájás felnőttkori migrénhez vezet

2022.07.29.
1 perces olvasási idő

A fiatalok esetében gyakran fellépő fejfájás arra utalhat, hogy az iskola és a család által jelentett túl nagy terhelés miatt nem jut elegendő idő a pihenésre és regenerációra. Utóbbiakból egyénenként igen széles skálán változó, hogy mennyire van szüksége a fiatal szervezetnek.

„A tizenévesek fejfájása a legtöbb esetben a stresszel hozható kapcsolatba” – mondja Uwe Büsching, a Német Gyerekorvosok Szakszövetségének egyik vezetője. Különösen feltűnő, hogy a tünetek, az iskolai szünetek idejében eltűnnek, ám az iskola újraindulásával erősebben újra jelentkeznek. „A fiatalkorúak esetében különösen fontos, hogy az iskolaidő ne jelentse azt, hogy teljes fordulaton kelljen mindennapjaikat élniük, hanem elegendő szabadidejük is maradjon” – tanácsolja Büsching. A pubertás alatt megélt intenzív stressz azt is kiválthatja, hogy az érintettet fiatal felnőttként rendszeresen migrén fogja kínozni.

Büsching szerint a fiatalok bizonyos viselkedésformái is felelősek a feszültség okozta fejfájás előfordulásáért: a túl sok napozás, vagy napon töltött idő, a túl kevés folyadékfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, illetve az alkohol-, valamint koffeinfogyasztás mind-mind hozzájárulnak a rendszeresen tapasztalható fejfájáshoz. A legtöbb esetben a fejfájás az egész fejre kiterjed, s ugyancsak gyakori a vállaktól a tarkóig és fejtetőig terjedő fájdalom. „Ha a fiatalnak hetente többször is visszatér a fájdalma, esetleg éjszakánként is arra ébred, mindenképpen orvoshoz kell fordulni” – hangsúlyozza Büsching.

Kialakult migrénről van szó, ha a fejfájás több óráig, vagy akár több napig tart, a lüktető érzés sok esetben csak a fej egyik oldalán érezhető. Nem ritkán mindehhez még émelygés és hányinger is társulhat, és ugyancsak sokan számolnak be arról, hogy érzékenyek az erős fényre.

(KamaszPanasz)