alkohol
#Drog, cigi, alkohol

A mértéktelen ivászat 12 veszélye

2023.03.17.
2 perces olvasási idő

Nem titok, hogy az alkohol komoly egészségkárosodást okozhat, például a májelégtelenség vagy az autóbaleset is ide tartozik. De az alkoholnak nemcsak ez a kétfajta veszélye létezik. Kutatók bebizonyították, hogy az alkoholhoz több mint 60 betegség köthető. Íme, a mértéktelen ivászat 12 leggyakoribb következménye.

Anaemia

A mértéktelen ivászat okozhatja azt is hogy az oxigént szállító vörösvértestek száma abnormálisan lecsökken. Ezt az állapotot nevezzük anaemiának (avagy vérszegénységnek). Ennek különféle jelei lehetnek például a fokozott fáradtság, a lélegzet rövidsége és szaporasága, fejfájás.

Rák

Kutatók szerint a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát. A veszély akkor áll fenn, mikor a test átalakítja az alkoholt acetaldehiddé, ami egy potenciális rákkeltő anyag. Az alkohol számos szervet fenyeget rákkal, ilyen a száj, a torok, a máj és a mell és az emésztőszervek. A rák kialakulásának veszélye sokkal nagyobb azoknál az embereknél, akik isznak és dohányoznak is.

Kardiovaszkuláris betegségek

A mértéktelen ivászat következtében a vérlemezkék összeállhatnak, és vérrögöket képezhetnek. A vérrögök szívrohamot és agyvérzést okozhatnak. Kutatások igazolták, hogy azoknak az embereknek, akik már átestek egy szívrohamon, és rendszeresen alkoholt fogyasztanak, 50%-kal magasabb az elhalálozási arányuk, mint azoknál, akik nem isznak. A kemény ivászat cardiomyopathiát okozhat, ami azt jelenti hogy a szív izmai legyengülnek, olyannyira, hogy szívritmuszavar keletkezik, ami halálos veszélyt jelenthet.

Májzsugorodás

Az alkohol mérgező anyag, ami közvetlenül a májon fejti ki kártékony hatásait, roncsolja a májszöveteket, melynek következtében a máj annyira megsérül, hogy képtelen lesz a működésre. Erre a betegségre úgy tűnik, hogy a nők érzékenyebbek a férfiaknál.

Szellemi leépülés

Ahogy öregszünk, elménk fokozatosan leépül (tíz évente 1,9 százalékkal zsugorodik az agy). Ezt normálisnak tartják, viszont azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak, ez a folyamat jóval gyorsabb. Az alkohol károsítja az agy egyes részeit, ezért a gyakori, rendszeres, nagymértékű ivászat emlékezet-kimaradáshoz, és szellemi leépüléshez vezethet.

Depresszió

Ismert, hogy a kemény ivászat gyakran társul depresszióhoz, viszont kérdéses az, hogy melyik volt előbb? A depresszió vagy az ivászat? Gyakori az, hogy az emberek azért fordulnak az alkoholhoz, hogy enyhítsék érzelmi fájdalmukat. Viszont egy kutatás szerint ez a feltevés fordítva is igaz. Sokan az alkohol miatt esnek depresszióba. A kutatás azt is kimutatta, hogy ez a fajta depresszió elmúlik, ha abbahagyjuk az ivászatot.

Epilepszia

A kemény ivászat epilepsziát okozhat azoknál az embereknél is, akik nem hajlamosak az epilepsziára.

Köszvény

Ez egy igen fájdalmas betegség. A köszvény annyit jelent, hogy az ízületekben húgysav kristályok képződnek, ezáltal a végtagok mozgatása rettenetesen fájdalmas lesz. Noha a köszvényre való hajlam öröklődik, kiderült, hogy az alkohol is hatalmas szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Magas vérnyomás

Köztudott tény, hogy az alkohol növeli a vérnyomást. Az alkoholtól az erek fala merevebb és kevésbé ellenálló lesz. A magas vérnyomás hosszútávon számos betegséghez vezethet, például vesebetegség, szívinfarktus, agyvérzés.

Fertőző betegségek

Az alkohol hosszútávon gyengíti az immunrendszert, ennek következtében háromszor könnyebben kapunk el fertőző betegségeket, beleértve az STD-ket is. Ebben az is nagymértékben szerepet játszik, hogy alkoholos befolyás alatt hajlamosak vagyunk szexuális kalandokba bocsátkozni.

Idegsérülések

A kemény ivászat egyfajta ideggyengeséget ( alkoholos neuropathia) okozhat, ami extrém esetekben olyan érzést válthat ki, mintha gombostűkkel szurkálnának a test különböző pontjain. Mindemellett izomgyengeséget, inkontinenciát (vizeletvisszatartási nehézség), merevedési zavart is okoz.

Hashártyagyulladás

Az alkohol irritálja a gyomrot. Ilyenkor gyomorhurut alakulhat ki, melynek következtében begyulladhat a hasnyálmirigy. A krónikus hashártyagyulladás hatással van az emésztésre, gyakori hasfájást és állandó hasmenést okozva.

(KamaszPanasz - G.V.; Forrás: WebMD)