Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / Passzív dohányzás: hogyan csökkentsd a kellemetlenségeket?
  2015-12-29

Passzív dohányzás: hogyan csökkentsd a kellemetlenségeket?

Akár dohányzol, akár nem, a cigaretta sajnos része az életednek, akkor is, ha nem akarod. Pedig a passzív dohányzás károsabb is lehet egy ember számára, mintha tényleg igazi dohányos lenne!

Hiába a korhatár, manapság egyre több tini cigizik, divatból, a feszültség miatt, esetleg azért, mert rossz társaságba kerültek. Mindenesetre, aki rászokott, nem csak magának, hanem környezetének is sokat árt.

- hirdetések -

Mit tehetsz?

Ha téged nem zavar az, hogy mások dohányoznak, akkor nincs baj. Viszont nem árt, ha tudod, hogy a passzív dohányzással többet ártasz magadnak, mintha te magad szívnád a cigit. Erre persze nem az a megoldás, hogy oké, akkor úgyis mindegy, próbálj meg enyhíteni a kellemetlenségeken.dohányzás

  • Próbálj meg szabadtéri szórakozóhelyekre menni! Bár ott is rengetegen cigizhetnek, mégsem vagy bezárva velük egy épületbe, így a levegő is szabadabb, tisztább. Télen persze nem sok szabadtéri program van, viszont nyáron bőven élhetsz ezzel a lehetőséggel. 
  • Ha cigarettázókkal vagy, akkor eléggé füstszagú lehetsz. Ha ez zavar, hordj magadnál parfümöt, akár kicsi kiszerelésben. Ha hosszú hajad van, akkor fogd össze, így kevésbé tapad meg rajta a füst. Persze így is cigifüstös leszel, de nem mindegy, hogy milyen mértékben! 
  • Ha tudsz szellőztetni, akkor használd ki a lehetőséget, például egy házibuliban, vagy akár az iskolában. Persze csak óvatosan, mert nem túl olcsó az utcát fűteni. 
  • Ha olyan helyen vagy, ahol tilos dohányozni, valakit mégis látsz szívni, nyugodtan szólj rá! Persze csak udvariasan, kedvesen, de mindenképpen határozottan - úgyis neked van igazad!

Ha valaki függő, akkor 6-7 órát nem igazán fog kibírni nikotin nélkül. Bár a közintézményekben tilos cigizni, mégis valószínű, hogy a Te sulidban is előfordul, hogy látsz dohányos diákokat. Ez lehet akár az udvaron, akár a WC-ben, ami persze elég kellemetlen lehet. Sose árulkodj, inkább köss kompromisszumokat, kérd meg őket, hogy 2-3 percre menjenek ki, és tedd hozzá, hogy sürgős dologról van szó! Bizonyára meg fognak érteni.

(GY.A.)