#Drog, cigi, alkohol

Passzív dohányzás: hogyan csökkentsd a kellemetlenségeket?

2015.12.29.
1 perces olvasási idő

Akár dohányzol, akár nem, a cigaretta sajnos része az életednek, akkor is, ha nem akarod. Pedig a passzív dohányzás károsabb is lehet egy ember számára, mintha tényleg igazi dohányos lenne!

Hiába a korhatár, manapság egyre több tini cigizik, divatból, a feszültség miatt, esetleg azért, mert rossz társaságba kerültek. Mindenesetre, aki rászokott, nem csak magának, hanem környezetének is sokat árt.

Mit tehetsz?

Ha téged nem zavar az, hogy mások dohányoznak, akkor nincs baj. Viszont nem árt, ha tudod, hogy a passzív dohányzással többet ártasz magadnak, mintha te magad szívnád a cigit. Erre persze nem az a megoldás, hogy oké, akkor úgyis mindegy, próbálj meg enyhíteni a kellemetlenségeken.

  • Próbálj meg szabadtéri szórakozóhelyekre menni! Bár ott is rengetegen cigizhetnek, mégsem vagy bezárva velük egy épületbe, így a levegő is szabadabb, tisztább. Télen persze nem sok szabadtéri program van, viszont nyáron bőven élhetsz ezzel a lehetőséggel.
  • Ha cigarettázókkal vagy, akkor eléggé füstszagú lehetsz. Ha ez zavar, hordj magadnál parfümöt, akár kicsi kiszerelésben. Ha hosszú hajad van, akkor fogd össze, így kevésbé tapad meg rajta a füst. Persze így is cigifüstös leszel, de nem mindegy, hogy milyen mértékben!
  • Ha tudsz szellőztetni, akkor használd ki a lehetőséget, például egy házibuliban, vagy akár az iskolában. Persze csak óvatosan, mert nem túl olcsó az utcát fűteni.
  • Ha olyan helyen vagy, ahol tilos dohányozni, valakit mégis látsz szívni, nyugodtan szólj rá! Persze csak udvariasan, kedvesen, de mindenképpen határozottan - úgyis neked van igazad!

Ha valaki függő, akkor 6-7 órát nem igazán fog kibírni nikotin nélkül. Bár a közintézményekben tilos cigizni, mégis valószínű, hogy a Te sulidban is előfordul, hogy látsz dohányos diákokat. Ez lehet akár az udvaron, akár a WC-ben, ami persze elég kellemetlen lehet. Sose árulkodj, inkább köss kompromisszumokat, kérd meg őket, hogy 2-3 percre menjenek ki, és tedd hozzá, hogy sürgős dologról van szó! Bizonyára meg fognak érteni.

(GY.A.)