#Betegségek #Szem

19 db cikk a témában

#látássérült
2012.10.15.

Mit látnak a látássérültek?

Meg kell tanulnunk azt, hogy hogyan lehet elfogadni és segíteni azokat az embereket, akik valamilyen hátránnyal kénytelenek élni az életüket. Mindenki ismerhet csökkent látású családtagot, ismerőst. Ma van a Látássérültek Nemzetközi Napja.

#szaruhártyabank
2012.05.25.

Világszínvonalú szaruhártyabank a debreceni szemklinikán

Szaruhártya (cornea) bankot adtak át nemrég a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) szemklinikáján, a műszerek beszerzésére fordított csaknem 100 millió forintot európai uniós pályázaton nyerte a klinika - közölte Berta András szemészprofesszor, a klinika igazgatója.

#szürkehályog
2012.03.24.

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog egy olyan betegség, ami a szemlencsét érinti. Egy abnormális fehérjeképződés során egy olyan réteg (hegszövet) képződik a szemlencsén. Ez fokozatosan elállja a fény útját, amely a retina felé haladna, így a beteg fokozatosan elveszíti a látását. A dohányzás és az alkohol hozzájárulhat a fiatal korban történő kialakulásához.

#tévézés
2010.05.02.

El a szemekkel a tévétől!

Van egy nyomós indokunk, miért kellene lehámoznod magad a tévéről: a túl sok tévézés ugyanis a magas koleszterinszinttel hozható kapcsolatba. Egy kutatás bizonyította, hogy a napi tévézés mennyisége a magas koleszterinszint egyik előidézője lehet.