Betegségek, gyógyszer

#Betegségek #gyógyszer

187 db cikk a témában

#penicillin
2014.12.03.

A többség csak hiszi, hogy allergiás a penicillinre

A műtét előtt álló, önmagukat penicillin allergiásnak valló betegek költségesebb, sokféle baktériumot elpusztító, vagy az adott esetben kevésbé hatékony készítményt kaphatnak a potenciális fertőzések megelőzésére az egyébként szokásos, penicillin tartalmú antibiotikumok helyett. Sok esetben feleslegesen.

#fogamzásgátló
2014.11.15.

Fogamzásgátló tabletta és fejfájás

Azt már biztosan tudod, hogy a fogamzásgátló tabletta segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. Ám nem csak erre jó. Bizonyos esetekben a fogamzásgátló tabletta csökkentheti a migrén gyakoriságát. Másoknál viszont éppen a fogamzásgátló tabletta okozza a fejfájást.

#alexitímia
2014.11.06.

Alexitímia, az érzelmi analfabetizmus

Interperszonális, személyközi helyzetben – a családban, ismerősök között, társaságban – többnyire felszabadultan viselkedünk, szabadon tudunk érzelmet nyilvánítani, az öröm, a bánat, a félelem, a harag kontroll nélkül kifejezhető.

#vérszegénység
2014.11.03.

Tények és tévhitek a vérszegénységről

A vérszegénység sokak számára egyet jelent bizonyos sztereotípiákkal: ha valaki sápadt, vagy a vérvétel alacsony vasat mutat, akkor az illető biztosan vérszegény, illetve ha sok spenótot eszünk, akkor biztosan búcsút inthetünk ennek a betegségnek. Pedig a sztereotípiák sokszor nem igazak, és téves otthoni diagnózishoz vezethetnek, amivel sokat árthatunk magunknak – tudhatjuk meg dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától.

#orvos
2014.10.30.

Hogyan jelentkezz be orvoshoz?

Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvosi vizsgálatra van szükségünk? Milyen tüneteket kell megosztanunk egy magánorvosi rendelőben azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense ad tanácsokat.

#akné
2014.10.29.

Akné és szervi problémák

Az akné gyökereit minden esetben a hormontermelésben kell keresni. Néha a pattanások egy lappangó hormonális betegség tünetei, ami sokkal komolyabb lehet, mint holmi apró bőrhiba. Ha a kellemetlen pattanásaid a tinédzserkorod után évekkel később is burjánzanak, akkor lehetséges, hogy belső szervi problémát jeleznek.

#menstruáció
2014.10.28.

Menstruáció és diabétesz

A menstruációs ciklus alatt a vércukorszint is változik, illetve különböző hatások érik a szervezetet a ciklus különböző szakaszában. A változások akár ciklusról ciklusra, hónapról hónapra különbözőek lehetnek. Rengeteget segít azonban, ha nyomon követed a vércukorszinted változását, és ezeket dokumentálod is, így könnyebben tudod kezelni az esetleges rosszulléteket.

#fej
2014.10.27.

Fejfájás és hormonok: mi a kapcsolat?

Számos fejfájástól szenvedő nő tapasztalta már, hogy migrénjei és a menstruációs ciklus bizonyos kapcsolatban állnak egymással. Körülbelül a migrénes nők 50-60%-át érinti a menstruációs fejfájás – azaz a migrénnek az a fajtája, ami a hormonszint változásával áll kapcsolatban, és ami közvetlenül a menstruáció előtt és közben jelentkezik.

Szeborreás keratózis: csúnya, de nem veszélyes bőrprobléma
#bőr
2014.10.11.

Szeborreás keratózis: csúnya, de nem veszélyes bőrprobléma

Jellemzően barnás esetleg szürkés színű, megvastagodott, száraz felszínű bőrképlet az úgynevezett szeborreás keratózis, amely sokakat zavarhat, különösen, ha az arcon vagy más látható testrészen jelenik meg. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arra figyelmeztet, hogy bár nem rosszindulatú az elváltozás, de rendszeres kontrollt igényel.

#COPD
2014.09.23.

A COPD és tünetei

A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.

#diabétesz
2014.09.18.

A diabétesz gyógyszer a hosszú élet titka?

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt készítmény. Egy kutatás szerint a gyógyszer a nem diabéteszes egyének egészségét is kedvezően befolyásolja.

#alvás
2014.09.14.

Álom vagy ébrenlét? A narkolepszia

Veled is előfordul, hogy egész nap álmosnak érzed magad, esetleg napközben többször is arra riadsz, hogy lecsuklik a fejed? Ha előző este sokáig buliztál, ezen nincs mit csodálni, ám ha ez buli nélkül is gyakran előfordul, komoly betegség jele lehet!

#alvajáró
2014.09.09.

Fel kell ébreszteni az alvajárókat?

Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, a népesség 5-10 százaléka is érintett lehet.

#cukorbeteg
2014.08.13.

Miért nem teszünk semmit a cukorbetegség ellen?

A 2-es típusú cukorbetegség a túlzott szénhidrát fogyasztás és a mozgásszegény életmód miatt, napjaink népbetegségeinek listáján dobogós helyezést ért el. A betegség terjedését a rendszeres szűrés és a családokban végbemenő életmódváltás segíthet meggátolni.