Betegségek, gyógyszer

#Betegségek #gyógyszer

189 db cikk a témában

#allergia
2019.05.18.

Tévhitek az allergiáról

Hazánkban jelenleg a lakosság több, mint 25 százaléka küzd különböző szintű allergiával. A tünetek kezeléséről számos hiedelem kering a köztudatban.

#kamaszkori depresszió
2018.08.10.

Az én kamaszkori depresszióm története

Név nélkül mesélem történetemet, kamaszkori depresszióban szenvedtem. Emlékszem, hogy azt mondták nekem, a középiskolai éveknek kellett volna a legszebbeknek lennie az életemben, de nekem életem egyik legrosszabb időszaka volt.

#patika diákoknak
2017.09.25.

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Merci, Tomi, Kata, Bence – négy fiatal, akik a Gyógyszerészek Világnapja (szeptember 25.) alkalmából elmondták véleményüket, hogy milyen is az a gyógyszertár ahová szívesen mennének receptet kiváltani, vásárolni. Világos és színes falak, halk zene, egy bátorító mosoly a gyógyszerésztől– csupán ennyi elég lenne ahhoz, hogy a tizenévesek jó érzéssel lépjenek be az egészség fellegvárába. Látszólag apró dolgokon múlik a választás...

#boltkór
2016.12.22.

Mi is az a boltkór?

Nagy sikert aratott az „Egy boltkóros naplója” című film. Azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy a sokszor csak viccesen emlegetett vásárlási mánia komoly betegség, korunk egyik leggyakoribb függősége.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

#eper
2016.05.17.

Csalánkiütést okozhat az eperallergia

Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20%-át érintő probléma a csalánkiütés (más néven urticaria), mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

#reflux
2016.04.26.

Ételek gyomorégés és reflux ellen

A gyomorégés és a reflux tüneteit egyes ételek erősíthetik, míg mások mérsékelhetik. Míg például a paradicsom, a csoki, a mentol és az alkohol előidézhetik ezt, sok egyéb étel képes a savas reflux tüneteit csökkenteni.

#cukorbeteg
2016.02.10.

A D-vitamin-hiány okai

Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot, melynek tünete például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat.

#influenza
2016.02.06.

Az influenza nem játék, vedd komolyan!

A téli időszak jellegzetes betegsége az influenza, amelynek szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek - ezért nem érdemes azok kialakulását kockáztatni.

#köhögés
2016.01.17.

Nem mindegy, hogy mit szedsz köhögésre!

A köhögés az egyik leggyakoribb tünet, amivel a téli időszakban orvoshoz, gyógyszerészhez szoktunk fordulni, vagy épp a házi patikából keresünk gyors megoldást a kezelésére. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt a köhögéscsillapítók és köptető hatású szerek szedésével kapcsolatban kérdeztük.

#alvás
2016.01.10.

Álmatlanság: mikor van szükség orvosi kezelésre?

Gondjaid vannak az elalvással? Esténként rendszeresen felriadsz és nehezen alszol vissza? A tervezettnél akár egy órával korábban felébredsz? Az álmatlanság következményeiről és kezeléséről Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus ad felvilágosítást.

#rák
2015.11.29.

Megelőzhető a rákos megbetegedés?

Nincs biztos módja a betegség megelőzésének, de szakértők szerint a rákos megbetegedések 40%-a kivédhető, ha odafigyelsz az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve a testi-lelki egészségedre.

#antibiotikum
2015.11.18.

Az antibiotikumok hatása szervezetedre

A baktérium okozta fertőzések kezelésére hatékonyan alkalmazhatók az antibiotikumok, ám a gyógyszerek nemcsak a panaszokért felelős kórokozókat irtják ki, hanem a szervezet úgynevezett hasznos baktériumai is áldozatul esnek. Ez azonban megakadályozható. November 18. az európai antibiotikum nap.