menstruáció
#Betegségek

Menstruáció és diabétesz

2014.10.28.
1 perces olvasási idő

A menstruációs ciklus alatt a vércukorszint is változik, illetve különböző hatások érik a szervezetet a ciklus különböző szakaszában. A változások akár ciklusról ciklusra, hónapról hónapra különbözőek lehetnek. Rengeteget segít azonban, ha nyomon követed a vércukorszinted változását, és ezeket dokumentálod is, így könnyebben tudod kezelni az esetleges rosszulléteket.

Hogyan befolyásolja a vércukorszint a menstruációt?

Bár nincsenek általános szabályok arra, hogy miként befolyásolja a menstruációs ciklus a vércukorszintet, rengeteg nő panaszkodik magas vércukorszintre a menstruáció első napjaiban. Vannak, akik hirtelen változásokat és ingadozásokat is érzékelnek a ciklus különböző napjaiban. Ez mindenkinél változhat, éppen ezért érdemes menstruációs naptárat vezetni.

Miért emelkedik a vérnyomás a menstruáció előtt vagy alatt?

A menstruáció előtt és alatt az ösztrogén és progeszteron szint folyamatosan változik, valószínűleg ez okozza az ingadozásokat a vércukorszintedben. Ha nagyon magas a vércukorszinted, adj be több inzulint magadnak, vagy csökkents a szénhidrát beviteled. Kerüld a hipoglikémiát, és vigyázz arra, hogy milyen adagokban juttatod a szervezetedbe az inzulint. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg az orvosod vagy a dietetikusod a megfelelő inzulin- és szénhidrát bevitelről.

Éhség

A ciklusod első pár napjában, és előtte néhány nappal megnövekedhet az étvágyad. Ilyenkor a legjobb a készételeket és a “rossz” szénhidrátokban gazdag ( fehér kenyér, fehér cukor) ételek kerülése. Ezek hirtelen megemelik a vércukorszinted és még éhesebbé tesznek. Fogyassz gyümölcsöt, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket.

(Gy. R. - www.diabetes.co.uk)