orvos
#Betegségek

Hogyan jelentkezz be orvoshoz?

2014.10.30.
1 perces olvasási idő

Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvosi vizsgálatra van szükségünk? Milyen tüneteket kell megosztanunk egy magánorvosi rendelőben azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense ad tanácsokat.

A szakképzett asszisztens segít dönteni

A magánintézmények recepciósai minden esetben alapinformációkat fognak kérni, vagyis nevet, telefonszámot. Ez utóbbi is Hogyan kérjünk időpontot az orvosnál?igen fontos, hiszen ha bármilyen változás adódik például a rendelés idejében, el kell tudni érni az illető beteget, hogy egyeztethető legyen a változás. Abból lehet tudni, hogy szakemberrel beszélünk és nem egy recepcióssal, ha megkérdezi, milyen problémával szeretnénk jönni, miért szeretnénk ultrahangot végeztetni, kardiológushoz menni, stb.

Olyan általános tüneteknél, mint például hasfájás, szédülés, vérnyomásprobléma, az egészségügyi asszisztens el tudja dönteni, milyen irányban érdemes elkezdeni a vizsgálódást. Hasfájásnál például lehet az első lépés a hasi ultrahang, szédülés, vérnyomásgondok esetén ajánlatos felkeresni egy kardiológust. Minél jobban le tudja írni a tüneteit a beteg, annál könnyebb eldönteni, hová kell küldeni.

Ne érezd zavarban magad!

Szakterületenként változó a problémák jellege. Természetesen például a bőrgyógyászatnál, nőgyógyászatnál előfordulhatnak kellemetlenebb témák, de ha a telefonban úgy érezzük, hogy az, akivel beszélünk, hozzáértő és megbízható személy, teljes bizalommal fordulhatunk felé. Azért kell elmondani az esetleg kínosabb tüneteket is, mert egy szakképzett egészségügyi asszisztens meg tudja mondani, milyen vizsgálatra vagy szakterületre lehet szükség. (Valószínűleg nagyobb biztonsággal, mint az internetről történő öndiagnózis.) Vannak olyan hölgyek, akik nehezebben osztják meg a tüneteiket egy férfival és urak, akik ugyanígy vannak a női asszisztensekkel, de fontos, hogy ez ne legyen gátló tényező.

Ha a beteg már túl van az első vizsgálaton, a szakorvos továbbküldheti más szakvizsgálatokra, akár külső helyszínekre is. Vagyis a betegnek nem kell aggódnia, hová mehet tovább egy magánorvosi rendelőből, hiszen az ott dolgozó orvosok többségének van kórházi háttere is, a betegek utánkövetése pedig folyamatos.

(Oxygen Medical)