orvos
#Betegségek

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?

2023.04.26.
1 perces olvasási idő

Sokszor nehéz eldönteni, hogy egy egyszerű fejfájással, hasmenéssel vagy szédüléssel forduljunk-e egyáltalán orvoshoz, de még nehezebb dűlőre jutni azzal kapcsolatban, hogy ha ezt megtesszük, akkor milyen szakorvost kell felkeresnünk. Mikor, kihez forduljunk?

Bár először úgyis a háziorvosunkat keressük fel, hiszen a beutalót is ő fogja adni a szakrendelésekhez, a legtöbben mégis kíváncsiak arra, hogy mire számíthatnak a panaszaikkal kapcsolatban.

Mire számíthatok, ha sokszor szédülök?

A szédülés jellegétől és a további panaszok fennállásától függően neurológiai, kardiológiai, fül-orr-gégészeti vizsgálatokra lehet szükség.

Fontos! Ha szokatlan, hirtelen megjelenő neurológiai tüneteket (pl. beszédzavar) vagy eszméletvesztést tapasztalunk, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz!

Hova forduljak, ha nehézlégzésem van?

Nehézlégzés panasz esetén – és a társuló panaszoktól függően – először leggyakrabban kardiológushoz vagy tüdőgyógyászhoz irányítanak további vizsgálatok elvégzése érdekében.

Fontos! Hirtelen kialakuló és/vagy súlyos nehézlégzés, fulladásos roham esetén forduljunk mi hamarabb orvoshoz!

Milyen vizsgálatokra számíthatok állandó fejfájás esetén?

Hosszantartó, többször visszatérő, súlyos fejfájás esetén először neurológus és szemész szakorvosi vizsgálatra lehet szükség.

Fontos! Hirtelen, nagyon erős fejfájás, neurológiai tünetek esetén (pl. beszédzavar, látászavar) azonnal forduljunk orvoshoz!

Hova forduljak, ha állandóan fáj a hasam?

Emésztési panaszok és visszatérő hasi fájdalom esetén belgyógyászati, gasztroenterológiai, esetleg nőgyógyászati vagy urológiai szakvizsgálatra számíthatunk.

Fontos! Elviselhetetlenül erős, véres széklettel vagy hányással, esetleg magas lázzal járó hasi fájdalom esetén sürgősen forduljunk orvoshoz!

Szerző: S.J, újságíró, Forrás: Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal? (doktorGO)