Betegségek, elsősegély

#Betegségek #elsősegély

106 db cikk a témában

#térdsérülés
2014.05.16.

A leggyakoribb térdsérülések

Egy felmérés szerint az ortopédiai szakrendeléseket az elmúlt években térdproblémák miatt keresték fel legtöbben. A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.

#égési sérülések
2014.05.03.

Égési sérülések

Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés legalább 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja.

#vérzékenység
2014.04.17.

Mi az a vérzékenység, és mi okozza?

Ha gördeszkázol vagy sportolsz, valószínűleg számodra sem idegenek a horzsolások, a bevágott könyökök és állak. Azonban azoknak, akik abban a ritka betegségben szenvednek, amit hemofíliának vagy más néven vérzékenységnek hívunk, gyakran egy kisebb horzsolás vagy vágás is nagy problémákat okozhat.

#sebek
2014.04.09.

Sebek és vérzések: így kell kötözni

Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látsz, értesítsd a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezz csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is!

#cukorbetegség
2014.04.01.

Hogyan segíts cukorbeteg barátodnak?

A cukorbetegség olyan autoimmun vagy hormonális okokra visszavezethető betegség, amikor a szervezet inzulintermelése megszűnik vagy zavart szenved. A cukorbetegség komoly betegség, amelynek következtében rosszullét és akár halál is bekövetkezhet. Te tudod, hogy mit kell tenned, ha a cukorbeteg barátod rosszul lesz?

#tetanusz
2014.03.28.

A tetanusz tünetei, kezelése és megelőzése

A tetanusz egy súlyos bakteriális fertőzés, mely általában szennyezett seb mellett alakul ki, és ha nem kezelik, végzetes lehet. Mára azonban a védőoltásnak köszönhetően könnyen gyógyítható.

#áramütés
2014.03.01.

Mi a teendő áramütés esetén?

Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat. Ha egy erős elektromos impulzus halad keresztül a testen, olyan mély szöveti károsodások fordulhatnak elő, melyek például szívritmuszavarok, szívmegállás kialakulását idézhetik elő.

#agyrázkódás
2014.02.18.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?

Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki). Leggyakrabban a kamaszkorban, 14-19 éves kor között alakul ki és férfiaknál gyakoribb. Mit kell tudnod róla?

#elsősegély
2013.12.31.

Így hívj mentőt, ha baj van!

„Segítség!” – kiáltunk önkéntelenül, ha bajban vagyunk, rosszul érezzük magunkat vagy megsérülünk. Amikor más kerül ilyen helyzetbe, tőlünk várja a segítséget, de tudod, hogy mit kell tenni?

#mobil
2013.12.11.

Letölthető a WEBBeteg mobil app!

A 2013-as év végén különleges karácsonyi ajándékkal készült a WEBBeteg.hu, Magyarország második legnagyobb egészségportálja: megjelent az első mobilalkalmazása, WEBBeteg néven, mely letölthető iOS-re és Androidra is.

#epilepszia
2013.10.31.

Epilepszia, a szent betegség

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő. Ma van az Epilepszia Világnapja.

#betegség
2013.09.14.

Mitől halnak a fiatalok?

A tizenévesek korosztálya veszélyeztetettebb, mint gondolnánk. Fiatalok, erősek, ellenállóak vagyunk? Egy angol tanulmány szerint ez csak tévhit. Melyek is azok a betegségek, balesetek, amik a tinédzsereket veszélyeztetik?

#klór
2013.07.05.

Klórgáz: veszélyes vegyszer

Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat tavaly 101 klórmérgezéses esetről szerzett tudomást. A balesetek többsége a háztartásokban következik be, ezért is fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel óvatosan bánjunk.