cukorbetegség
#Betegségek

Hogyan segíts cukorbeteg barátodnak?

2014.04.01.
1 perces olvasási idő

A cukorbetegség olyan autoimmun vagy hormonális okokra visszavezethető betegség, amikor a szervezet inzulintermelése megszűnik vagy zavart szenved. A cukorbetegség komoly betegség, amelynek következtében rosszullét és akár halál is bekövetkezhet. Te tudod, hogy mit kell tenned, ha a cukorbeteg barátod rosszul lesz?

Az inzulin egy olyan, a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely a leghatékonyabb vércukorszint-csökkentő hormonnak tekintendő. Éppen ezért, ha csökken vagy megszűnik a termelődése, az komoly problémákat okoz. A magas vércukorszint (hiperglikémia) lassan, több nap alatt alakul ki, ezalatt a beteg állapota folyamatosan romlik, a folyamat könnyen felismerhető. Ezzel szemben az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kevesebb mint egy óra alatt, akár hirtelen is kialakulhat, ezért az elsősegélynyújtás szempontjából ez a fontosabb.

Miért lesznek a cukorbetegek hipoglikémiások?

A cukorbetegség sajnos elég gyakori Magyarországon, ennek oka az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a szűrővizsgálatok hanyagolása. A cukorbetegek szervezetében hiányzik, vagy kevesebb inzulin van, így ők gyógyszeres kezelésre szorulnak. Meghatározott időközönként inzulinkészítményt kell beadniuk maguknak. Az inzulin használata komoly odafigyelést igényel, mert jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, így a készítmény beadása mellett oda kell figyelni a megfelelő táplálékbevitelre is. A probléma akkor alakul ki, amikor nem esznek vagy nem eleget, és a vércukorszint hirtelen zuhanni kezd.

Mit érez a hipoglikémiás ember?

Nem meglepő, de számtalan tünet lehetséges. Leggyakrabban éhség, idegesség, feszültség jelentkezik, emellett gyakori a rossz közérzet, az izzadás és a sápadtság. Előrehaladott állapotban nehézkes, zavart beszéd alakul ki, majd végül a beteg csak bámul maga elé, nincsenek reakciói.

Mit tehetsz?

Ha felismerted a tüneteket és/vagy feltételezésedben a barátod is megerősített, ültesd le, adj neki minél előbb magas cukortartalmú ételt vagy cukros vizet. Igen! Ez mindig furcsának tűnik a laikusok számára, hogy a cukorbetegnek miért adunk cukrosat. Nos, a korábban leírtaknak megfelelően azért, mert a problémát a vércukorszint csökkenése okozza.

Ha azonban a beteg már zavart, eszméletlen, vagy a legkisebb esélye is van, hogy a nyelése problémás, ne etesd, ne itasd, mert könnyen félrenyelhet. Ilyenkor fektesd le, és biztosítsd a szabad légutat stabil oldalfektetéssel vagy egyszerűen csak fordítsd úgy az oldalára, hogy a nyál és egyéb légúti akadály távozni tudjon a szájából. Mielőbb hívj mentőt!

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)