Betegségek, elsősegély

#Betegségek #elsősegély

106 db cikk a témában

#nyaralás
2011.04.17.

Trópusi betegségek, védőoltások nyaralás előtt

Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás előtt tájékozódsz az úti cél felől.

#gyógyszer
2011.02.12.

Ezt próbáld ki, tuti nem lesz bajod! - Életveszélyes gyógyszerek

Néhány diák nyugtatóktól lett rosszul az iskolában - sajnos egyre gyakrabban fordul elő a híradásokban a kisgyerekek begyógyszerezéséről szóló eset. A WEBBeteg, egy konkrét pécsi történet okán kérdezte Dr. Ács Gábor oxyológust a gyógyszerek veszélyeiről.

#fog
2011.01.20.

Mi a teendő, ha kiütötték a fogad?

Ha azt hallod, valakinek kiütötték a fogát, elsőnek talán a verekedés jut eszedbe. Ám ez a baleset a sportolás hevében is előfordulhat, különösen hokizás, focizás, vagy a küzdősportok esetén. És a biciklis balesetekről még nem is beszéltünk… Jó hír azonban, hogy a kiütött fog megmenthető!

#szíroham
2010.09.23.

A gyerekek is kaphatnak szívrohamot?

Nemcsak a felnőtteket, az idős emberek veszélyezteti ez a gyakori sérülés, sajnos a gyerekek sincsenek biztonságban. Bár tény és való, hogy a kisgyermekeknél és a kamaszoknál, a szívroham kockázata elég kicsi, mégis nemrég egyetlen környékről 9 gyermek-szívrohamról számoltak be mindössze egyetlen hónap alatt.

#vízmérgezés
2010.08.27.

Vízmérgezés - mikor jóból is megárt a sok

Ha nagy folyadékvesztés esetén valaki hirtelen felhajt két és fél liter vizet, nagy veszélynek teszi ki magát, mert felbomlik a szervezet biológiai egyensúlya, szakszerűen fogalmazva az ionháztartása. Ezt a folyamatot nevezzük vízmérgezésnek. A betegség agyduzzanatot, kómát, halált is okozhat!

#tömegszörfözés
2010.08.08.

Tömegszörfözés – valóban veszélyes?

A tömegszörfözés egyre népszerűbbé vált a zenei fesztiválok esetében, de sajnos komolyabb balesetek forrásává is válhat. Egyeseknél a tömegszörfözés, a pogó és a színpadmászás a zenei fesztiválok szerves részévé váltak, és nem is számolnak a rizikókkal. Ezzel ellentétben, mások számára ez egy veszélyes és antiszociális tevékenység, ami mind a tömeget, mind a „szörfözőt” komolyan veszélyezteti. (A tömegszörfözés az, amikor valakit a tömeg a kezeivel emel mindenki fölé.)

#aquapark
2010.07.21.

Ha kihajózol - Biztonságban a vízi járműveken

Amikor az időjárás melegebbre fordul, mindenki szeretne a víz körül lenni. Az uszodában vagy a strandon fetrengeni, ugyanis a víz az egyetlen nyáron, amely felveheti a versenyt a nagy meleggel! Sajnos, általában az emberek többsége csak jól érzi magát, és azon kívül, hogy vet egy pillantást a vízi mentőre, nem is törődik a biztonsággal, pedig nem ártana. Az 5 és 24 éves fiatalok körében ugyanis a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálok.

#nyaralás
2010.07.17.

Utazási tippek

Az az álmod, hogy barátaiddal mentek nyaralni? Esetleg a családi mini busszal? Egy ilyen utazás bátran besorolható a nyári kalandok közé.

#foci
2010.06.29.

Halálos szurkolás?

Egy-egy rangos sportesemény döntője kapcsán a kevésbé elhivatott és a vérbeli szurkolók egyaránt felfokozott kedélyállapotba kerülnek. Ez a stresszhormonok termelésének növekedésén keresztül megváltoztatja az egyének pszichikai és fizikai állapotát, illetve a napi szokások átalakulása hozzájárul a mindennapi élet felborulásához.

#úszás
2010.06.11.

Ússz biztonságban!

Amikor az időjárás melegebbre fordul, mindenki szeretne a víz körül lenni. Az uszodában vagy a strandon fetrengeni, ugyanis a víz az egyetlen nyáron, amely felveheti a harcot a nagy meleggel! Sajnos, általában az emberek többsége csak jól érzi magát, és azon kívül, hogy vet egy pillantást a vízimentőre, nem is törődik a biztonsággal, pedig nem ártana. Az 5-24 éves fiatalok körében ugyanis a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálok.

#sportsérülés
2010.05.21.

Védjük az ízületeket sportolás közben is!

Közeledik a nyár, sokan úgy gondoljátok, itt az ideje belevágni a sportolásba, hogy a szezonra formába lendüljetek. Mielőtt azonban meggondolatlanul belevágnátok a mozgásba, tudnotok kell, hogy az ízületeink könnyen megsérülhetnek – főleg akkor, ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe.

#sms
2009.11.23.

Az sms-írás ártalmas az egészségre?

A dohányzás és a zsíros ételek fogyasztása mellé mostantól a mobiltelefonon történő túlzottan sok sms-írás is feliratkozik az egészségkárosító tényezők közé. A túl sok üzenet bepötyögése ugyanis fájdalmat válthat ki az sms-t író kézben, mivel ilyenkor természetellenes helyzetben kell tartanunk ujjaink mellett vállainkat és hátunkat is – állítja egy friss tanulmány.

#testedzés
2009.09.02.

Tornateremből a kórházba – mi az oka?

Napjainkban a gyerekek sokkal többször kerülnek kórházba tornatermi sérülés által, mint egy évtizeddel ezelőtt, mutatta ki egy gyermekosztályon végzett felmérés.