Betegségek, bőrpír

#Betegségek #bőrpír

54 db cikk a témában

#nap
2015.07.07.

A kínzó napégés

A napégés a túl sok napozás eredménye, illetve azé, hogy a sugarak sokkal erősebbek az ózon réteg elvékonyodása következtében, mint régebben. Szinte mindenki leégett már életében legalább egyszer.

#melanoma
2015.06.04.

Téged is fenyegethet a melanoma!

A melanoma rosszindulatú daganattípus. Kialakulhat a bőrfelszínen vagy a nyálkahártyákon is, igen ritka esetekben a szemben. A melanoma leggyakrabban anyajegyből fejlődik ki, kialakulására hajlamosabb, akinek világos, leégésre hajlamos bőre, nagyszámú veleszületett anyajegye van és rendszeres UV sugárzásnak van kitéve. Az intenzív napozás, szoláriumozás, a fiatalkorban elszenvedett napégések különösen megnövelik a betegség rizikóját.

#napozás
2015.05.31.

Jó-e a jég az égett bőrre?

Noha a jégpakolás enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási idő elhúzódik. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

#seb
2015.04.12.

Sebek és vérzések ellátása

Egy horzsolás ellátásához természetesen nem kell mentőt hívnod, de artériás vagy vénás sérülés esetén ez legyen az első dolgod!

#hajhullás
2015.03.15.

Miért hullik a hajam?

A vizsgálatok alapján elváltozások nincsenek. A hajhullástól mégis gyerekkorod óta szenvedsz. A kihullott hajszálak helyett új nő, de egy bizonyos hosszúság után az is kihullik. Fejbőrödön, főleg a tarkódon "pörsenések" jelennek meg.

#allergia
2015.02.01.

A nikkel allergia kezelhető!

Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkel allergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott fülbevaló, nyaklánc, vagy öv. Jó hír, hogy a nikkel allergia kezelhető, a deszenzitizáció segítségével nem csak a kedvenc kiegészítőket viselhetjük, de a magas nikkel tartalmú ételek fogyasztása sem okoz többé panaszokat.

Szálka, tüske, üvegszilánk
#szálka
2015.01.14.

Szálka, tüske, üvegszilánk

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak.

Az ekcéma tünetei és kezelése
#ekcéma
2015.01.03.

Az ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és kezelés hosszadalmas.

#ér
2014.12.09.

Hajszálerek? Ismerd meg a 7 fő rizikófaktort!

Esztétikailag zavaróak és a komfortérzeten is rontanak a hajszálerek. Eltüntetésüknek számos lehetősége elérhető, és dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész főorvosa szerint erre éppen a tél a legalkalmasabb időszak.

Szeborreás keratózis: csúnya, de nem veszélyes bőrprobléma
#bőr
2014.10.11.

Szeborreás keratózis: csúnya, de nem veszélyes bőrprobléma

Jellemzően barnás esetleg szürkés színű, megvastagodott, száraz felszínű bőrképlet az úgynevezett szeborreás keratózis, amely sokakat zavarhat, különösen, ha az arcon vagy más látható testrészen jelenik meg. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arra figyelmeztet, hogy bár nem rosszindulatú az elváltozás, de rendszeres kontrollt igényel.

#bőr
2014.09.28.

Megvastagodott, sötét bőr: mi okozhatja?

Ruby most 17 éves. 9 éves korában vette észre először, hogy a nyakán és karján lévő bőr piszkosnak, foltosnak nézett ki. Nem számított, hogy mennyit súrolta a foltokat, azok csak nem akartak eltűnni. Amikor orvoshoz fordult, az diagnosztizálta nála az acanthosisnigricans bőrbetegséget. Ezen betegség esetén a bőr megvastagodik, illetve bizonyos területein be is barnul.

#kullancs
2014.09.02.

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

#barkácsolás
2014.08.09.

A barkácsolás veszélyei

Fúrás, faragás, barkácsolás, elektromos készülék javítás és az egyéb ház körüli munkák végzése közben bármikor előfordulhat kisebb-nagyobb baleset. Az elsősegélynyújtás életmentő is lehet!

#pikkelysömör
2014.07.16.

Pikkelysömör: mire figyeljünk nyáron?

A pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

#izzadás
2014.06.08.

Mi okozhatja a túlzott izzadást?

A fokozott verejtékezés, vagy a túlzott izzadás gyakori betegség, amely gondot okozhat a mindennapi életben. Becslések szerint az emberek 2-3 százaléka szenved a hónalj túlzott izzadásától (hónalj hiperhidrózis) vagy a tenyér és a talp izzadásától (palmoplantar hiperhidrózis).