hajhullás
#Betegségek

Miért hullik a hajam?

2015.03.15.
1 perces olvasási idő

A vizsgálatok alapján elváltozások nincsenek. A hajhullástól mégis gyerekkorod óta szenvedsz. A kihullott hajszálak helyett új nő, de egy bizonyos hosszúság után az is kihullik. Fejbőrödön, főleg a tarkódon pörsenések jelennek meg.

A fejbőrön megjelenő pörsenések nagy valószínűséggel összefüggésben vannak a hajhullással. Mindkét problémát a fejbőr és a hajhagymák gyökerének gyulladása okozza.

Ennek hátterében több okot is feltételeznek a szakemberek, melyek együttesen vagy külön-külön is létrehozhatják a fent leírt állapotot, mely makacsul, időszakonként felerősödve jelentkezik.

Mi az oka?

Ezen okok közé tartozhatnak hormonális hatások (férfiakban gyakoribb), lelki stressz miatt fellépő fokozott faggyútermelés, melynek eredménye a fejbőr zsírosabbá válása. Újabban egy, az egészséges emberekben is megtalálható gomba, a P. ovale túlszaporodását, gyulladáskeltő hatását is feltételezik.

Mi a teendő?

A bőrgyógyászati kezelésben éppen ezért a gyulladást és a gombák szaporodását szükséges gátolni. Első lépésben ként, cink-pirithiont, esetleg szalicilsavat tartalmazó samponok használata ajánlott (pl. Detergens sulphuratum FoNo, Kerium, Selsun, Nodé DS, stb. közül választhatja ki mindenki az éppen megfelelőt).

Kerüld azokat a termékeket, amelyek a fejbőr viszketését okozzák hajmosás után. Fontos a higított samponnal történő, gyakori hajmosás, az első hetekben naponta. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, vagy súlyosbodnak, mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz, aki további, erősebb kezelést alkalmaz majd.

(Webbeteg)