Betegségek, bőr

#Betegségek #bőr

141 db cikk a témában

8 érdekes orvosi tévhit
#tévhit
2021.05.28.

8 érdekes orvosi tévhit

Eltűnhet a kontaktlencse vagy a tampon? Aknét okoz a csoki? Úgy éreztük, érdemes listát készíteni a leggyakoribb orvosi tévhitekről, és pontot tenni a legabszurdabb dolgok végére!

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

#bőr
2021.02.15.

Mit tegyél a száraz bőr ellen?

Télen a vírusok és baktériumok terjedésének megelőzése érdekében többet mosunk kezet, ami azonban rendkívüli módon száríthatja a bőrt. Szakértők szerint a kávé- és alkoholfogyasztás szintén dehidratációhoz és száraz bőrhöz vezethet. Megfelelő ápolással és hidratálással azonban elkerülhető a bőr kirepedezése.

#akné
2020.12.25.

Pattanások elleni tippek az ünnepekre

Eljött az ideje a karácsonyi fényképezkedésnek... és a pattanásoknak?! De fel a fejjel! Kezelheted, ápolhatod, elfedheted a mitesszereket – és így csodásan fogsz kinézni a téli szünet alatt is! Egyszerű tanácsainkkal felkészítheted a bőrödet az elkövetkezendő időszakra.

#hajtépés
2020.12.22.

Segítség, hullik a hajam!

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Így tehát, ha orvoshoz akarsz fordulni ilyen problémáddal, akkor az első dolgod az legyen, hogy fésülködés vagy hajmosást követően meg kell számold a kihullott hajszálakat.

#hideg
2020.11.13.

Óvintézkedések hideg idő esetére

A természet újból megmutatja könyörtelen erejét, ugyanis egyre hidegebb van odakint. Nyakunkon a mínuszok, ezért nem árt felkészülni, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket a hideg okozta veszélyektől. Akár komoly egészségügyi kockázattal is számolhat az, aki nem veszi komolyan a téli öltözködés szabályait.

Hirtelen jelentkező csalánkiütések: mit tehetsz?
#csalán
2020.10.02.

Hirtelen jelentkező csalánkiütések: mit tehetsz?

A hirtelen megjelenő csalánkiütések kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. A tünetek igen kellemetlenek, ráadásul sok esetben korlátozhatnak a mindennapi tevékenységeidben. Lássuk, mit kell tudnod róla.

#bőrápolás
2019.12.14.

Bőrápolási tévhitek

Rengeteg bőrápoló terméket találhatsz a boltok polcain, ám honnan tudod, hogy melyik a legjobb neked? Segítünk, leleplezzük a leggyakoribb bőrápolással kapcsolatos mítoszokat.

A mérges szömörce okozta kiütések
#mérges szömörce
2019.07.13.

A mérges szömörce okozta kiütések

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például az augusztusban virágzó parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

#napfény
2019.06.09.

A napfény sötét oldala fotóval

Egy 69 éves teherautó-sofőr orvosi folyóiratban közzétett fényképe megdöbbentő módon illusztrálja, hogy milyen károsodást okozhat a túl sok napfény.

#latex
2018.05.28.

A latexallergia tünetei és kezelése

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.

#akné
2018.03.28.

Fény, amely megszünteti a pattanásokat

Kúraszerűen, meghatározott ideig alkalmazva mérsékli a gyulladást és elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. Az akne lámpa működését dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus ismerteti.

#lupusz
2016.11.06.

Selena Gomez betegsége: a lupus

A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák. Dr. Smajda Zsuzsanna, immunológus a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.