magánegészségügy
#Betegségek

Szívesebben választod a magánegészségügyet? Ismerd meg az egészségbiztosítást!

2023.04.06.
3 perces olvasási idő

Sokan már kamasz- vagy fiatal felnőttkorban is szívesebben választanák a magánegészségügyet, hogy gyorsabb, kényelmesebb és minőségibb ellátásban részesüljenek. Sajnos a saját vagy a szülők zsebéből fizetett kezelés súlyos anyagi terhet jelenthet, különösen akkor, ha többféle vizsgálat és beavatkozás is szükséges. De hallottál már az egészségbiztosításról? Segítségével a magánegészségügyi szolgáltatások kiszámítható költséggé és kisebb kiadássá válhatnak.

Mi az az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amely az egészségeddel kapcsolatos kockázati eseményekkel szemben nyújt anyagi védelmet.

Ez jelentheti például azt, hogy egy kórházi tartózkodás vagy egy mandulaműtét miatt fix díjat fizet részedre a biztosító. Az ilyen egészségbiztosítási típust összegtérítéses egészségbiztosításnak nevezzük. Ezeknek a termékeknek az a célja, hogy egy hosszabb betegség vagy balesetből történő lábadozás alatt garantálják a biztosított anyagi stabilitását. Egy ilyen típusú termék különösen fontos lehet fiatalfelnőtt-korban, hiszen ebben az időszakban még sokaknak nincs nagyobb vésztartaléka vagy bármilyen megtakarítása.

Az egészségbiztosításoknak van egy típusa, a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, amely a magánegészségügyi kezeléseidet fizeti helyetted. Egy kiszámítható havi díjért cserébe, kényelmesen veheted igénybe a különböző járóbeteg-ellátásokat vagy laborvizsgálatokat. A szolgáltatások pontos köre attól függ, hogy milyen csomagot választasz. Ne felejtsd el, hogy egészségügyi problémák serdülő, illetve fiatalfelnőtt-korban is előfordulhatnak, sőt vannak olyan betegségek, amelyek kiemelten gyakran fordulnak elő ennél a korosztálynál.

Az egészségbiztosítások díjszabását nagyban befolyásolja a biztosított életkora, illetve egészségi állapota. Serdülőként, illetve fiatal felnőttként nagyon alacsony havi díjért kaphatsz széleskörű szolgáltatásokat, ráadásul valószínűleg nincs sok olyan előzménybetegséged, amelyek kizárásra kerülnének a biztosítás érvényességi köréből.

Az egészségbiztosítások harmadik típusát a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló szerződések képezik. Ezek a biztosítások olyan súlyos egészségügyi problémák esetén lépnek érvénybe, mint a rák vagy a szív és érrendszeri megbetegedések. Ha a család kórtörténetében előfordult valamilyen súlyos egészségügyi probléma, akkor érdemes fontolóra venni ennek a biztosítási típusnak a megkötését is.

Természetesen az egészségbiztosítások biztosítónként is eltérést mutathatnak, ezért az általános tájékozódás mellett érdemes a kiválasztott intézmény honlapját is végigböngészned.

A magánegészségügy jelenlegi helyzete

A felmérések az mutatják, hogy a magyar fiatalok körében sokkal népszerűbb a magánegészségügy, mint az idősebb generációban. Az 55-64 éveseket összevetve a 25-34 évesekkel az látszik, hogy a fiatalabb csoport kétszer olyan gyakran veszi igénybe a magánorvosi szolgáltatásokat, mint az idősek.

A legnépszerűbb magánegészségügyben végzett ellátási formák közé a fogorvosi, a szűrővizsgálatok, illetve különböző szakrendelések tartoznak.

Ezen gyakran igénybe vett szolgáltatások mellett azonban az egynapos sebészeti beavatkozások, az állandóan hívható segélyvonal, a második orvosi vélemény igénylése vagy a nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok is keresendő szolgáltatások szoktak lenni.

Fontos azonban kiemelni, hogy az egészségbiztosítások és a magánegészségügy nem az állami szolgáltatások kiváltását célozza meg. „Egyrészt a magánegészségügy nem annyira felszerelt és felkészült, hogy bonyolultabb és nagyobb beavatkozásokat, illetve kezeléseket elvégezhessen. Másrészt a magánegészségügy a sürgősségi ellátás feladatát sem tudja megoldani.” – hívja fel a figyelmet a magánegészségügy és az egészségbiztosítás korlátaira Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Hogyan lehet olcsóbb a magánegészségügy az egészségbiztosítás segítségégével?

Egy serdülő, illetve fiatal felnőtt számára nagyon alacsony havi díjért elérhető az egészségbiztosítások széles köre, ezért ilyenkor különösen kifizetődő, ha szerződést kötsz. Nagyjából havi 5-10 ezer forintos kiadással kell számolnod, ami valószínűleg már évi 4-5 vizsgálat esetén is megtérül. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy váratlan betegség vagy baleset kockázata minden életkorban fennáll, ezért érdemes kihasználni az anyagi védelem lehetőségét.

Az egészségbiztosítások családok részére is elérhető szolgáltatások. Egy ilyen típusú termékkel az egész család védelme garantálhatóvá válik, kiszámítható áron. Egy családi egészségbiztosítási csomagba 2-9 ember vonható be, és szabadon variálható, hogy ki milyen fedezetekre legyen biztosítva és milyen szolgáltatásokat vehessen igénybe.

Hogyan lehet egyszerűbb a magánegészségügy az egészségbiztosítás segítésével?

A magánegészségüggyel is sok embernek meggyűlik a baja, amikor egyénileg kell megszerveznie a vizsgálatokat.

Nincs könnyű dolgod, ha még nincs egy bevált orvos vagy rendelő, ahova szívesen visszajársz. Ilyen esetben alaposan utána kell járnod a szóba jövő szakemberek ajánlásainak, árainak és szabad időpontjainak. Sok esetben az időpontfoglalás is egy plusz stresszfaktort jelent, ami különösen bosszantó lehet, ha közben valamilyen egészségügyi problémával küzdesz.

Az egészségbiztosítás leveszi a szervezés terhét a válladról. Elég az ellátásszervező felé jelezned, hogy milyen típusú problémával szeretnél orvosi segítséget igénybe venni. Ezután a biztosító kiválasztja a hozzád legközelebb eső és szabad kapacitással rendelkező rendelőt és neked csak annyi a dolgod, hogy megjelenj a megadott időpontban.

Az egészségbiztosítás arra is lehetőséget nyújt, hogy a már bevált orvosodat válaszd, mindössze annyi a dolgod, hogy az erre vonatkozó igényedet jelzed az ellátásszervezőnek. Ha olyan szakemberről van szó, aki nem szerepel az egészségbiztosító adatbázisában, akkor magadnak kell megszervezned az ellátást, viszont előzetes bejelentést követően a biztosító utólagosan megtéríti a költségeidet.

(BiztosDöntés.hu)