kézmosás
#Betegségek

Egész életedben rosszul mostál kezet

2019.12.07.
1 perces olvasási idő

Úgy tűnhet, minden héten megkapod valakitől, hogy rosszul csinálsz valamit születésedtől kezdve. Legyen szó süti evésről, narancs hámozásról, levegő vételről vagy a vécézési szokásaidról, higgy a médiának: rosszul csináltad és kész.

Na most, csak hogy még egy elemmel kibővíthessük a már meglévő, javításra szoruló viselkedési formáidnak armadáját, sajnálattal kell közölnöm veled: a kezedet sem úgy mostad eddig, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Így van- azzal, hogy összedörzsölöd a kezeidet szappan kíséretében, nem elég ahhoz, hogy baktériumokat távolíts el róluk.

42 orvos és 78 ápoló kézmosási szokásainak megfigyelése után kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 6 lépéses kézmosási technika a leghatásosabb mind közül - az eltávolított baktériumok mennyiségét figyelembe véve.

Így néz ki az Egészségyi Világszervezet által jóváhagyott procedúra lépésről-lépésre:

  1. Nedvesítsd be a kezeidet, és tegyél rájuk szappant vagy kézfertőtlenítőt. Addig dörzsöld a kezeidet, amíg nem habzik a szappan.
  2. Dörzsöld mindkét kezed felső részeit a tenyereddel
  3. Mindkét kezeddel dörzsöldaz ujjaid közét
  4. Dörzsöld ujjaid hátulját összekulcsolt ujjakkal
  5. Helyezd egyik hüvelykujjad a tenyeredbe, majd kezd el vele dörzsölni a felületet. Ismételd meg a lépést a másik kezeden is.
  6. Folytasd a körkörös mozgást elől és hátul is, miközben összekulcsolod ujjaidat, majd fordítva is.

Ez a 6 lépéses kézmosás 25%-kal több időt vesz igénybe, azaz alkalmanként plusz 7,5 másodpercig fogsz higieniáddal törődni. Ez egy év alatt kb 6 órát jelent, ha napi 8 kézmosással számolunk.

kézmosás

Ha nem engedheted meg magadnak a luxust, hogy évente 6 órát törődj azzal, hogy ne kerüljenek fertőzést okozó baktériumok a kezedre, akkor legalább maradj a szokásos módszerednél, jobb mint a semmi.

(KamaszPanasz – Gy.P.)