vakbél
#Betegségek

Mi is az a vakbélgyulladás?

2014.11.29.
1 perces olvasási idő

Az állatok szervezetésben a vakbél - más néven féregnyúlvány - létfontosságú szerepet játszik a növényi anyagok lebontásában és emésztésében. Úgy tűnik azonban, hogy mi, emberek boldogan élhetünk nélküle is.

Mitől alakul ki a vakbálgyulladás?

Mi is az a vakbélgyulladás?A vakbélgyulladást okozhatja valamilyen fertőzés, de kiváltó ok lehet az is, hogy valami blokkolja a féregnyúlvány kiürülését. Az nem világos, miért fordulhat elő fertőzés. Egyes elméletek szerint a baktériumok általában véve megtalálhatók a bélben. Ha a szervezet védekezőképessége lecsökken, a fertőzés gyulladást okozhat.

Mik lehetnek a tünetek?

A vakbélgyulladás bármilyen életkorban előfordulhat, de többnyire gyermekeknél jellemző. A betegek felhasi görcsös fájdalomról számolnak be. A fájdalom ezután az alhas jobb oldalán érződik, és egyre rosszabb lesz.

Étvágytalanság, néha hányás is előfordulhat, bár ez a tünet ritkán súlyos. Jellemző lehet még a székrekedés vagy a hasmenés is. Gyerekeknél előfordulhat láz, nyelvszárazság, kipirultság és légzési nehézségek.

A felsorolt tünetek nem mindig jelentkeznek, ám a tartós alhasi fájdalommal mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A diagnózis azonban könnyen tévedhet. A megműtöttek közel felénél nem találtak vakbélgyulladást. Ennek oka, hogy a tünetek a gyulladás mellett utalhatnak ételmérgezésre, gyulladt hasi nyirokcsomókra vagy húgyúti fertőzésekre.

Hogyan kezelhető?

Amint a beteg a fenti tünetek valamelyikét produkálja, azonnal orvoshoz kell fordulni, sem inni, sem enni nem kaphat. Sürgős műtéti beavatkozásra van szükség, mielőtt a vakbél kilyukadna. Ez rendkívül lényeges, hiszen a hasüregbe került fertőző, gennyes váladék a nőknél akár meddőséghez is vezethet. A műtét után antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat kap a beteg.

A legtöbb beteg pár napon belül teljesen felépül a műtétből. Ritkán szövődmények is kialakulhatnak, mint például a tályog vagy a hashártyagyulladás.

(www.bbc.co.uk)