#Betegségek

Felmentés gerincferdülés miatt?

2019.09.05.
2 perces olvasási idő

A gerincferdülés bizonyos esetekben felmentést kell, hogy jelentsen az iskolai testnevelésórák alól. Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos szerint az eredményes kezeléshez szükséges, hogy tisztában legyünk a tünetekkel.

A scoliosis formái

Gerincferdülés, vagyis scoliosis jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként. Ezt strukturális gerincferdülésnek hívják – ismerteti dr. Dobos Márta.

– A mozgásszegény életmód, az egész napos tanulás, a fájdalom miatti kímélő tartás következménye lehet a funkcionális gerincferdülés, ami leggyakrabban a pubertáskorú lányoknál jelentkezik.

A harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ez ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. Ez utóbbi szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet 3 éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.

Hogyan ismerhetjük fel?

Ha a családban már előfordult gerincferdülés, érdemes rendszeresen felkeresni az ortopéd orvost. Figyelmeztető jelzés lehet a tartós hátfájdalom, a hanyag tartás és az „elgyengülés”. Mit kell még figyelni?

  • 1. lépés: Ha valaki előrehajol, és végighúzzák a kezét a gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást?
  • 2. lépés: Előrehajláskor vagy álló helyzetben kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka vagy a deréktáji izomzat, mint a másik.
  • 3. lépés: Megvizsgáljuk, hogy álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e.
  • 4. lépés: Megnézzük, hogy a derék, a csípő és a kar által határolt háromszög szimmetrikus-e a két oldalon.

Mi lehet a kezelés, ajánlott-e a sport?

A strukturális gerincferdülés rendszeres ortopédiai kezelést tesz szükségessé. Ez lehet fizioterápia, fűző, súlyosabb esetben műtét. Ezt a betegséget sajnos nem lehet megelőzni.

Ha a hosszú, iskolapadban töltött idő otthon is a képernyő előtti órákig tartó görnyedéssel folytatódik, akkor hosszú távon felbomlik az egyensúly a gerinc passzív (csont, ízület) és aktív (izmok) elemei között. Ez vezethet a funkcionális scoliosis kialakulásához.

A megelőzésben tehát fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak, a hát-, a has- és a mellizomzat együttes erősítésének. Ebből a szempontból a legjobb választás az úszás, amely az aszimmetrikus sportok (vívás, fallabda, tenisz) hatását is ellensúlyozhatja. Fontos tudni, hogy a gerincferdülések alapvető terápiája a mozgás, tehát a súlyos esetektől (például a gerincferdüléssel kombinált Scheuermann- kórtól) eltekintve, az iskolai testnevelés óra alóli felmentés nem indokolt, az a célzott gyógytornát jól kiegészíti.

Az ortopéd orvos által időben felismert és rendszeresen szakszerűen kezelt, gyógytornász által betanított és otthon rendszeresen, naponta végzett gerinctorna és az úszás a scoliosist meg is tudja gyógyítani. Ugyanakkor az ilyen beteg soha nem hagyhatja abba a gyógytornát, mert a gerincferdülés felnőttkorban is kismértékben képes romlani, amit a rendszeres ülés csak fokozhat.

(Forrás: Oxygen Fájdalomcentrum)