asztma
#Betegségek

Tények és tévhitek az immunrendszerről

2014.01.18.
2 perces olvasási idő

Az immunrendszered a barátod, ami védi a tested a fertőzésektől. Fehérvérsejteket termel, amik a szervezetedet megtámadó vírusok és baktériumok ellen harcolnak, főleg a megfázásos, influenzás időszakban.

Egyszerűen hangzik, ám nagyon sok téves információt olvashatsz erről a nagyvilágban. Íme, néhány tény és mítosz az immunrendszerről és annak működéséről.

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása ellenállóbbá teszi az immunrendszert - Tény

Szüleid nem tévedtek, amikor azt mondták, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. Tanulmányok kimutatták, hogy aki sokat eszik ezekből, kevésbé hajlamos a betegségekre, hisz a bennük lévő tápanyagok segítenek a vírusok és baktériumok legyőzésében.

A kialvatlanság nincs hatással az immunrendszeredre - Tévhit

Erős kapcsolat van az alvás és az egészséges immunrendszer között, ám nem mindegy, milyen alvásról van szó. A kulcs az elegendő mennyiségű, pihentető alvás, ami segít a testednek, hogy újra harcra kész legyen.

Az embereknek különböző az alvásigényük. Egy felnőttnek általában 7-8 órára van szüksége egy éjszaka, a tinédzsereknek 9-10 órára, míg a kisiskolásoknak legalább 10 órát kellene aludniuk. Óvodásként 11-12 órára volt szükséged, a legtöbbet mégis az újszülöttek alszanak: 16-18 óra a megfelelő számukra.

Az elmúlt évtizedekben azonban a felnőttek körében az átlagos alvásra szánt idő 7 óra alá csökkent. Ha kevesebbet alszol, mint amennyit a szervezeted igényelne, akkor folyamatosan fáradt leszel, amit nem pótolhatsz be délutáni szunyókálással vagy hétvégi pihenéssel. A legjobb, ha olyan időben fekszel le, amikor tudod, hogy legalább 7 órát tudsz aludni.

A pozitív hozzáállás egészséges - Tény

A pozitív szemléletmód jó hatással lehet az egészségedre. Egy joghallgatókról készült kutatás kimutatta, hogy az immunrendszerük lépést tartott az iskolai nehézségekről szóló gondolataikkal. Amikor jobbnak érezték az iskolát, immunrendszerük is jól működött. Ha aggódtak, az immunrendszer működése lelassult. Tehát, ha a dolgok pozitív oldalát nézed, a tested is hatékonyabban fog küzdeni a betegségek ellen.

Ha a szád elé teszed a kezed köhögésnél, sakkban tartod a kórokozókat - Tény

A köhögés, tüsszögés, de még egy beteg emberrel való beszélgetés is okozhat betegséget, amikor a vírusok a levegőbe kerülnek. Ezeket belélegezheted még akkor is, ha 2-3 lépés a távolság. Ha beteg vagy, maradj otthon. Ha mégis muszáj közösségbe menned, köhögésnél tedd a szád elé a kezed. Ha pedig te vagy egészséges, és mások lehetnek betegek körülötted, maradj legalább 4 lépés távolságra tőlük. Az ajtókilincsek különösen nagy veszélyt jelentenek, hiszen a kórokozók itt is sokáig megélnek, ezért tartsd távol a kezeidet az arcodtól, és mosd meg őket rendszeresen.

Immunrendszer teszt
Ellenőrizd velünk, hogy milyen erős az immunrendszered, és készülj fel a hideg téli napokra megfelelően, hogy elkerülhesd a betegségeket! Teszteld immunrendszered!

A táplálékkiegészítők segítenek, hogy gyorsabban jól érezd magad - Tévhit

A multivitaminok napi bevitele jó ötlet, ha szegényesebben étkezel, pl. túl válogatós vagy vegetáriánus vagy. Azonban a vitaminok és táplálékkiegészítők túlzott bevitele vitamin túladagoláshoz, és különböző problémákhoz vezethet.

Az edzésnek nincs hatása az immunrendszerre - Tévhit

Mivel nincs közvetlen kapcsolat a mérsékelt edzés és egy átlagos ember immunrendszerének intenzívebb működése között, nagyon sok előnye van a rendszeres testmozgásnak. Többek között csökkenti a vérnyomást, kontrollálja a testsúlyt, és sok betegségtől megvéd. Szóval, gyerünk mozogni!

(KamaszPanasz - K.F., forrás webMD)