fulladás
#Betegségek

Megmentette legjobb barátja életét a negyedikes fiú

2012.02.29.
2 perces olvasási idő

Az iskolájában hősként tekintenek arra a negyedikes kisfiúra, aki megmentette legjobb barátját. A 10 éves Carter Helt kitüntetést kapott, mert gyors közbelépésével megmentette barátja életet, aki rosszul nyelt le egy keménycukorkát, s emiatt majdnem megfulladt.

„Igazán rémisztő volt: a barátom arca eltorzult, és kezdett lilás színt ölteni, nagyon rossz látványt nyújtott, kirázott tőle a hideg”- mesélte Helt. Gary Anderson, a szerencsétlenül járt fiú, szintén 10 éves, nagyon jó tanuló, ezért jutalmul kapott egy keménycukorkát az iskola könyvtárában elhelyezett jutalomcukorkás tálból, amely híres volt igazán kemény, állkapocsszaggató mivoltáról.

A kisfiú izgatottan kiválasztott egy erős-fahéjas ízesítésű „Atomicfireball” fantázianevű cukorkát és laza mozdulattal bekapta azt. „Túl gyorsan szopogattam a cukorkát és az a torkom hátsó részére került. Hirtelen elkezdtem szédülni, nekimentem a padoknak, miközben a torkomra mutogattam, ekkor jött Carter a segítségemre” - magyarázta Anderson.

Helt, aki akkor éppen a könyvtárban ücsörgött, a másik fiú nagy szerencséjére, meghallotta barátja fuldoklását és azonnal a segítségére sietett. A kisfiú tudta, hogy mit kell tennie ilyen esetben és gyorsan cselekedett, a Heimlich-fogást alkalmazta, hogy megszabadítsa barátját a torkán ragadt cukorkától.

„A karomat átfontam a hasa körül és olyan erősen nyomtam, ahogy csak bírtam, majd a cukorka kirepült Anderson száján. Nem voltam benne biztos, hogy elsőre működni fog a dolog, de szerencsére működött” - ecsetelte Helt a történteket. Azért is kiemelkedő, amit Helt tett, mert a Heimlich-fogást , mint életmentő műveletet csak az esetet megelőző két héttel korábban tanulta meg.

„Igen, nagyon meg voltam rémülve, de igazán boldog voltam utána, hogy a barátomnak köszönhetően szerencsésen túléltem az esetet” - mondta Anderson. A baleset után a két fiú visszatért az osztályterembe és folytatták az óráikat, mintha mi sem történt volna. Az iskolaigazgató, Rick Kempton azonban rögtön felkereste a két fiút, miután tudomást szerzett a dologról.

„Átmentem a könyvtárba, ahol a baleset történt, a két könyvtáros hölgy még mindig remegett az ijedtségtől, elmondásuk szerint a fiúk már visszatértek a saját tantermükbe. A biztonság kedvéért megnéztem, hogy minden rendben van-e a pórul járt fiúval, majd az egész osztály előtt megköszöntem Helt-nek a bátor tettét” - mondta Kempton.

A Noa Webster Iskola vezetői úgy döntöttek, hogy Helt jutalmat érdemel hősies tettéért, amiről az egész iskolának tudnia kell. Ez egy komoly tanulsággal szolgáló eset, amiből a többi gyerek is tanulhat.

„Csak azt szerettük volna, hogy az egyes alap egészségügyi és egyéb, életben fontosnak tartott ismereteket is elsajátítsák tanulóink a megszokott tananyag mellett. sose lehet tudni, hogy mikor lesz hasznos az a plusz információ, amit tanulunk. Mindössze csak két héttel korábban beszéltünk nekik a Heimlich-fogásról, ki gondolta volna, hogy ilyen hamar éles helyzetben is kipróbálásra kerül a fogás és életmentő lesz egy kisfiú esetében?”- magyarázta Kempton.

Gary édesanyja, Karina Anderson elbeszélése szerint teljesen sokkolták az események, egyszer csak telefonhívást kapott a fia iskolájából, hogy mi történt, még jobban sokkolta az a hír, hogy fia életét a kis barátja, a szintén 10 éves Helt mentette meg.

Vérzések és elsősegély

A kevésbé súlyos vérzések viszonylag gyakoriak, így valamilyen fogalma mindenkinek van egy seb ellátásáról. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy egy erősebb vérzés könnyen végzetes kimenetelű lehet a megfelelő ellátás hiányában. Elsősegély alapismeretek

„Boldog és hálás vagyok, hogy volt valaki, aki észrevette a bajba jutott fiamat. Tudta, hogy mit kell tennie és meg is tette, igazán bátor kisfiú.” - mondta Karina. Helt anyukáját szintén sokkolták a hallottak, és nem akarta elhinni a történteket, amikor azokat fia elmesélte neki.

„Amikor Helt beszállt a kocsiba nagyon izgatott volt, azt mondta nekem, ’megmentettem a legjobb barátom, Gary életét'. Teljesen meglepődtem! Teljesen elámultam, azt sem tudtam, hogy a fiam tanulta a Heimlich-fogást. Én biztos pánikba estem volna és rosszul csináltam volna a dolgokat. Teljesen hihetetlen a dolog, nem tudok mit mondani. Ez egy nagyon bátor és merész tett volt, büszke vagyok a fiamra" - mesélte Chrystal Helt.

Az iskola vezetősége pedig megszüntette a veszélyt okozó jutalom cukorkákat. Helyette inkább más, az iskolában hasznos dolgokkal jutalmazzák az okos és ügyes gyerekeket.

Kempton viccelődve megjegyezte: „Nos, ha Gary ezeket nyeli le, akkor nagy bajban lesz.”

(KamaszPanasz - M T., forrás: abcnews)

Kapcsolódó cikkek