tévhit
#Betegségek

8 érdekes orvosi tévhit

2021.05.28.
2 perces olvasási idő

Eltűnhet a kontaktlencse vagy a tampon? Aknét okoz a csoki? Úgy éreztük, érdemes listát készíteni a leggyakoribb orvosi tévhitekről, és pontot tenni a legabszurdabb dolgok végére!

8. Hiányzó kontaktlencsék

A legtöbbünk biztosan ismer valakit, aki kétségbeesett attól tartva, hogy a kontaktlencséje a szeme mögé csúszott. Nos, a jó hír, hogy egyszerűen lehetetlen, hogy a kontaktlencséd a szemed mögé kerüljön. Szóval, ha úgy gondolod, hogy elhagytad a lencséidet, akkor vagy felgyűrődtek a szemhéjad alá, vagy ott vannak valahol a fürdőszobában, ahol legutóbb kivetted őket.

7. Hiányzó tamponok

Ha még mostanában kezdtél el a tamponhasználattal próbálkozni, biztosan benned is felmerült - sőt, biztos hallottál is a legendáról -, hogy a tampon eltűnhet a testben. Nos, jó, ha tudod, hogy ha a tampon zsinórja leszakadt és nem találod a tampont, azért lehet, mert a helyes felhelyezéskor nem is érzed, hogy ott van benned. Ne aggódj, egyszerűen nincs hova tűnnie a tamponnak, nem szívódhat fel és ha valóban a hüvelyben maradt, el lehet távolítani. Ha mégsem sikerül, keresd fel nőgyógyászodat, aki biztosan tud segíteni neked. Ne aggódj, ez bárkivel megeshet!Orvosi tévhitek

6. Injekció a szívbe

A Ponyvaregény egy zseniális film – ám mégis megörökít egy tévhitet. Azt, hogy egy ember szívébe belefecskendezhetsz valamit, ezáltal a lehető leghamarabb testedbe juttathatod a gyógyszert. A filmben adrenalint fecskendeznek be drogtúladagolás ellen. Ám ez valóban csak mítosz, az orvosok soha, de soha nem döfnek injekciót valaki szívébe. Bár az adrenalint valóban szívroham esetében használják, de a vénákba kell juttatni, nem a szívbe.

5. Egyre kevesebbet alszunk

A tévhit szerint minél idősebb leszel, annál kevesebb alvásra van szükséged. Valójában szinte végig ugyanannyi alvásra van szükségünk felnőttkorban, majd 65 éves kor felett egy kis extra alvásra is. A mítosz kialakulás leginkább annak köszönhető, hogy az idősödő emberek nehezebben alszanak el, és ez csökkenti az egész alvás mennyiségét. Ám itt az elalvás nehézsége jelenti a problémát, nem pedig a szükségességének a hiánya.

4. A csoki aknét okoz

Túl sok gyereket traktálnak nap mint nap azzal a figyelmeztetéssel, hogy a túl sok csoki fogyasztásától pattanásos bőre lesz. Valójában több komoly kutatást is végeztek a témához kapcsolódóan, és ezek alapján rendkívül alacsony az esélye annak, hogy a csokoládé aknét okozna. Egy teszt során az egyik csoport csokoládészerű ételt kapott, de nem szerepeltek az összetevői között a csokiéi, míg a másik csoport a szokásosnál tízszer nagyobb adagnyi csokit evett. Egyik csoportban sem történtek változások. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a túl sok csokoládé elhízáshoz vezethet!

3. Tüsszentéstől szívroham

Talán ez az a mítosz, melynek van egy kis alapja. A hiedelem alapján a szív megáll, amikor tüsszentesz – ez természetesen gigantikus tévedés! A mítosz azon alapszik, hogy egyes esetekben a tüsszentés egy kicsit szabálytalan szívütést okozhat. Ennek oka valószínűleg a mellkasban lévő nyomás megváltozása.

2. Nyállal kezelni egy sebet

Fogadni mernék, hogy már mindenkinek tanácsolták azt, hogy a megvágott ujját dugja egyenesen a szájába. Pedig ez rossz, rossz, nagyon rossz. A száj tele van baktériumokkal, tehát egyáltalán nem tiszta környezet, így könnyen vezethet fertőzéshez.

1. Ragályos fekélyek

Ha már valaha volt herpeszed, akkor tudod, hogy az milyen gyötrelmes. Ráadásul ragályos is, szóval semmi csókolózás! Ám a herpesszel ellentétben a száj-fekélyek nem ragályosak, sok ember hiedelmével ellentétben. Ezek a fekélyek a legtöbb esetben az immunrendszer zavarai által keletkeznek. Azért nem árt az elővigyázatosság!

(KamaszPanasz - Gy. A., lisverse.com)