aids
#Betegségek

AIDS: A fejlődés ellenére nincs vége a harcnak

2011.11.30.
2 perces olvasási idő

Mind a HIV/AIDS megelőzésébe, mind pedig a kezelésbe fektetett hosszú távú befektetések, úgy tűnik, kezdenek megtérülni. A gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek!

A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése azt mutatja, hogy az AIDS ellenes kampányok 15%-os csökkenést hoztak az új fertőzések terén az utóbbi 10 évben, valamint 22% csökkenést az AIDS-szel kapcsolatos halálozás terén az elmúlt 5 évben.

„A világnak 10 évébe telt, hogy eljusson idáig” –mondta Gottfried Hirnschall, a WHO HIV osztályának igazgatója. „ Közel állunk ahhoz, hogy legyőzzük a kórt, de ez csak akkor sikerülhet, ha megtartjuk és felgyorsítjuk a folyamatot a következő, minimum 10 évben.”

„A gazdasági megszorítások idején különösen fontos lesz, hogy gyorsan alkalmazzunk új tudományokat, technológiákat, valamint módszereket, melyek növelik a HIVprogramok hatékonyságát az országokban.”aids

A jelentés rávilágít az eredményekre:

- A HIV szűréshez való jobb hozzáférés eredményeként 2005-ben még csak a Kelet-és Dél-Afrikában élő terhes nők 14%-a, míg 2010-ben már 61%-uk kapott szűrést és HIV tanácsadást.

- A WHO, az UNAIDS és az UNICEF 2015-ig szeretné elérni, hogy ne szülessen HIV-fertőzött gyermek, azaz megakadályozni, hogy a HIV-fertőzött nők megfertőzzék születendő gyermeküket.2010-ben az érintettvárandós nők közel a fele (48%-a) kapott hatékony gyógyszereket, hogy meggátolják a vírus anyáról gyermekre történő átterjedését.

- 2010-ben 2,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon. Jelenleg 34 millió HIV-fertőzött él a Földön. Az AIDS okozta halálozás aránya 2005 óta fokozatosan csökkent: 2,2 millióról 1,8-ra. A csökkenést részben a fertőzés terjedésének lassulása, részben pedig azantiretrovirális kezelés szélesebb körű alkalmazása okozza. Az antiretrovirális kezelés (ART), mely nem csak a fertőzött emberek egészségét és jólétét javítja , hanem a fertőzés további terjedését is megállítja, már 6,65 millió ember számára érhető el az alacsony- és közepes nemzeti jövedelmű országok közül. Ez 47%-a annak azoknak, akik rászorulnak.

· Minél egészségesebb egy ember, annál jobban teljesít pénzügyileg. A jelentés kimondja, hogy a HIV-vel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatásokba történő befektetés akár 3 milliárd USA dollár nyereséget hozhat 2020-ig, többet mint az ART programokba történő befektetések összessége.

Több mint a fele azoknak, akik antiretrovirális kezelésre szorulnak az alacsony- és közepes jövedelmű országokban még mindig nem juthozzá a szolgáltatáshoz. Sokuk azt sem tudja, hogy egyáltalán HIV-pozitívak. Aggasztóan magas a HIV-fertőzöttek aránya a rizikócsoportokban: a szexmunkások, a homoszexuálisok és az intravénás droghasználók között. A tanzániai Dar es Salaamban például a szexmunkások 32%-a, Szentpéterváron az intravénás droghasználók 57%-a HIV-fertőzött.

Világszerte a HIV-el élő 15-24 évesek jelentős többsége nő. Ez az arány a Szub-szaharai Afrikában még magasabb, ahol a lányok és fiatal nők a fertőzött fiatalok 71%-át teszik ki. Lényegében aprevenciós stratégiák őket nem érik el.

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában a HIV fertőzöttek több mint 60%-aintravénás droghasználó.

Annak ellenére, hogy a jobb szolgáltatásoknak köszönhetően 350.000 esetben sikerült megakadályozni az anyák gyermekre történő HIV átvitelét, 3,4 millió gyerek él HIV-el, közülük sokan semmiféle kezelésben nem részesülnek.2010-ben 4-ből mindössze 1 gyerek kapott kezelést az alacsony és közép jövedelmű országokban, míg ugyanez az arány felnőttek esetében 2-ből 1.

„Míg jelentős eredményeket értünk el a felnőttek kezelését, megóvását és segítését illetően, meg kell jegyezzük, hogy a gyerekek ellátása terén már korántsem ilyen jók az eredmények” –mondta Leila Pakkala, az UNICEF genfi regionális irodájának igazgatója. „Esélyegyenlőségen alapuló átgondolt akciótervekkel és stratégiákkal biztosra kell vennünk, hogy globális erőfeszítéseink a gyerekek számára is ugyanolyan jól működnek, mint a felnőttek számára.”

A jelentés szerint Nyugat- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerikában 2004 óta stabil a helyzet, az új fertőzések nagy része az USA-ban történt. Kelet-Európa és Közép-Ázsia azonban erőteljes növekedést mutat a HIV fertőzések terén. Az elmúlt évtizedben az új fertőzések száma 250%-al nőtt. Ennek 90%-a két országban jelentkezik: Oroszországban és Ukrajnában. A régióban az antiretrovirális kezelésekhez való hozzáférése nagyon alacsony, mindössze 23%.

(UNICEF, a teljes riport letölthető innen)

Kapcsolódó címkék

AIDS