távkapcsolat
#Lélek

Távkapcsolatok a technika fénykorában

2014.07.22.
1 perces olvasási idő

Évekkel ezelőtt az egyetem alatt úgy ápolták az emberek a kapcsolataikat, hogy meglátogatták egymást, telefonáltak, és rengeteget leveleztek. Sokkal nehezebb volt egy kapcsolatot fenntartani, ám a párok így is túlélték a távolság okozta nehézséget, és együttmaradtak az egyetemi évek alatt is.

A világ kitágulásával, a külföldi ösztöndíj-lehetőségek szaporodásával egyre több gimnazista és egyetemista él az utazás lehetőségével, és kényszerül távkapcsolatra. Szóval hogyan is tartják egymással a kapcsolatot? Nos, a video-chat és a modern technika fejlődése a megbízhatóbb módja annak, hogy a tanulók kapcsolatban maradhassanak partnereikkel. Szinte bárhol lehetőség van video-chatre, ahol internet kapcsolat van – a kollégiumi szobákból, kávéházakból, könyvtárakból. Akár a saját telefonjaikkal is lehetőségük van video-chatelni.

távkapcsolatEzáltal még ha a párok nem is közvetlenül kommunikálnak, akkor is közel érzik magukat egymáshoz, akár a Twitter updateken vagy Facebook tevékenységeken keresztül is. Ezek a programok segítenek megosztani a másikkal, hogy mit is csinálsz, hogyan érzel, mit gondolnak rólad a barátaid vagy a követőid. Egy pár így azt is megtudhatja, hogy milyen a másik napi rutinja, és ha bármilyen probléma adódik az egyik félnél, vagy szomorú lesz, akkor erről tudomást szerezve azonnal felhívhatja őt.

Ami a legnagyobb segítséget jelenti egy ilyen kapcsolatban, az a személyes érintkezés a technika hasznos világa mellett. Ilyen időkben, amikor mindent a technológia irányít, a tényleges fizikai találkozás, érintkezés és személyes beszélgetés rengeteget jelenthet. A technológia ugyan nem veheti át a személyes érintkezés helyét, de minden embernek segít abban, hogy fenntartsa a kapcsolatait, amikor nincs lehetősége mindennapos személyes találkozásra.

(Gy.A.)