szex
#Vágyak

HIV fertőzés - Teszteld magad!

2023.02.19.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a világon minden ötödik ember HIV fertőzött? És arról hallottál, hogy ezeknek az embereknek csak a fele tudja, hogy beteg? Ha most azt mondod, hogy áh, ez velem nem történhet meg, tévedhetsz. Miért vagy benne biztos?

Gondolkodj csak egy picit! Ezt a betegséget bárki elkaphatja! Idős, fiatal, lány vagy fiú, homoszexuális vagy heteroszexuális, egyszóval tényleg bárki! Honnan is lehetnél igazán biztos abban, hogy te nem kaptad el? Az egyetlen módja, hogy megtudd, te nem vagy fertőzött, ha leteszteled!

• Nem számít, mennyire biztonságosan szeretkeztél, és az sem, ha úgy gondolod, hogy semmi hibát nem követtél/követtetek el, TESZTELJ!
• Nem számít, hogy mennyire bízol a partneredben, és mennyire hiszed el neki, hoHIv-fertőzésgy ő nem fertőzött, TESZTELJ!
• Nem számít, mennyire félsz attól, hogy el kell menned orvoshoz, TESZTELJ!

A nemzetközi HIV tesztelési nap június 27-e. De nem csak ezen a napon, hanem bármikor bizalommal fordulhatsz orvosodhoz, valószínűleg segíteni fog, és el fogja mondani, hogy hol tudod magadat letesztelni. Ha jobb nyelvtudással rendelkel, ellátogathatsz a http://blog.AIDS.gov oldalra, ahol valódi sztorikat, élményeket olvashatsz. De mindenekelőtt a legfontosabb, hogy TESZTELJ!

Talán HIV-fertőzöttek?

Hogyan reagálnál arra, ha azt hallanád, hogy az iskoládban 50 ember megfertőződött HIV-vírussal, ami az AIDS-t okozza? Ez egy igazi rémálom, és az arány is szörnyű, de sajnos vannak olyan iskolák, ahol ez egy valós probléma. Ilyen például a Normandy Középiskola Amerikában, Missouri államban. Hogy pontosan kiszűrjék, ki a fertőzött és ki nem, egy egész osztályt teszteltek egy időben.

Az alapvető probléma az, hogy az iskoláknak nincsen semmilyen adatuk arról, hogy hány diákjuk fertőződött meg. Az iskola sokszor nem is tud arról, hogy vannak-e fertőzött diákjaik, sem arról, hogy a diákok félnek. Előfordult olyan eset, amikor egy iskola focicsapata azért nem vállalta a meccset, mert tudtak pár emberről az ellenfél csapatában, akik HIV fertőzöttek.

Az AIDS megelőzése, elkerülése

Ezek a példák mutatják, hogy középiskolákban is milyen tudatlanok az emberek a HIV vírussal és terjedésével kapcsolatban. A vírus véren, anyatejen, spermán vagy hüvelyi váladékon keresztül terjed, máshogy elkapni nem lehet. A vírus nemi úton, esetleg közös tű használatával terjed, (illetve az újszülött megfertőződhet az anyától a méhlepényen kersztül vagy szülés közben, esetleg az anyatejjel). Ha az első két esetet elkerüljük, és védekezünk ellene, szinte biztosak lehetünk, hogy nem kapjuk el a másiktól a fertőzést. Ez nem olyan, mint az influenza.

Igazából, újból csak azt tudom mondani, az egyetlen mód, hogy biztos legyél benne, hogy nem vagy fertőzött, ha tesztelsz. Ha a szex mellett döntesz, fontos, hogy te is és a partnered is teszteljetek, majd tájékoztassátok egymást az eredményről. Mindig használjatok kondomot, akármit is csináltok! Szinte lehetetlen betartani, de csak akkor lehetsz 100%-ig biztos, hogy nem vagy fertőzött, ha nem szexelsz!

AIDS világnap, ne feledkezz meg róla

Bár tény és való, hogy még messze van december 1-je, attól függetlenül fontos, hogy megemlítsünk egy olyan dátumot, amely kiemeli az AIDS-t a többi betegség közül. Valószínűleg te még nem születtél meg, mikor először tartották az AIDS világnapját. Ez 1988. december 1-jén volt. Innentől kezdett el érdeklődni a világ a betegségről, és innentől számítható az igazi AIDS ellenes harc kezdete.

Az AIDS egy nemzetközi probléma. Nem ismer határokat, vagy földrészeket, az egész világot érinti. Itt az ideje, hogy megállítsuk! Ez pedig nem másnál kezdődik, hanem nálad! Neked kell felvilágosultnak lenned az AIDS-el kapcsolatban, neked kell tesztelned, és ha valamelyik barátod keveset tud erről a betegségről, neked kell segítened!

Mindent összevetve figyeljetek oda, hogy ki mit gondol erről a betegségről. Sajnos nagyon sok a tévhit, ezért fontos, hogy tudd az igazságot!

(KamaszPanasz - Cs. B.)