siket
#Betegségek

Röntgenlátás? A siketeknek szuper képességeik vannak!

2012.09.30.
1 perces olvasási idő

Szuper? Komolyan?! Amikor a szuperre gondolunk, akkor egy S betűvel a mellkasán röpködő férfi jut az eszünkbe, és nem a röntgenlátás. Marlee Matlin átlát a falakon? Nem. Ám valószínűleg jobban lát, mint azok, akik jól hallanak.

Új kutatások erősítik meg azt, hogy rengeteg születése óta siket ember kétféle különleges képességgel bír: kiterjesztett periférikus látással vagy olyan képességgel rendelkezik, mellyel alig észrevehető mozgást is érzékel.

siketAzok az emberek, akiknek normális a hallásuk, ha egy óralapon a 12-est nézik, akkor a 10-est és a 2-est látják. Ám a születése óta siket személyek a 9-est és a 3-ast is látják, állítja Stephen Lomber, a Western Ontario University professzora.

„Ezek olyan képességek, amelyekkel a legtöbb ember – és a legtöbb állat – nem rendelkezik” – tette hozzá.

Eddig a tudósok képtelen voltak magyarázatot találni arra, hogy mindez hogyan lehetséges. Ám egy nemrég publikált cikk szerint Lomber és csapata rájött, hogy a siketen született személyek, illetve azok, akik életük elején elvesztették a hallásukat, kevesebbet használják agyuk egyik, auditory cortex nevű részét. A szürkeállomány ezen része hang feldolgozására való.

Macskákon végeztek teszteket – egyesek siketen születtek, egyeseknek teljes volt a hallásuk – , majd a teszteket siket emberekkel végzett interjúkkal igazolták. A kutatók LED-ekkel mérték és hasonlították össze a macskák periférikus látását és mozgásérzékelését.

A csapat a felfedezéseket a siket macskák auditory cortexeinek ingerésével majd elzárásával ellenőrizte. Az elázárs után minden addigi különleges képesség eltűnt. „Elvesztették a szuper részüket” – mondta Lomber.

Az agynak köszönhető, hogy a siket embereknek kifinomultabb a tapintásuk és a szaglásuk is, alkotta meg emléletét Lomber.

„Az agy egy kifejezetten tevékeny szervezet” - mondja. „Nem fogja hagyni, hogy a kapacitása csökkenjen. Ha nem tudja a hangokkal kapcsolatban használni, akkor valami mással fogja.” - vonta le a konklúziót a kutató.

Neked is van valamilyen különleges képességed? Oszd meg velünk kommentben!

(Gy. A., msnbc.com)

Kapcsolódó cikkek