Főoldal / BETEGSÉGEK / HPV-oltás – ingyen?
  2009-09-21

HPV-oltás – ingyen?

Többek között Ferencvárosban is ingyen juthatnak hozzá a 13 éves lányok a HPV-elleni oltáshoz július óta. Ez a korosztály az, amelyik szakmai szempontból még a leghatékonyabban megóvható, de természetesen az idősebbeknek is ajánlott a méhnyakrákot hatékonyan megelőzni képes oltás.

A humánpapillóma vírus (HPV) az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó, amely a méhnyakrák (és más, sokkal ritkább daganattípusok) kialakulásában is döntő szerepet játszhat. Ez a megbetegedés világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rákfajta, a WHO becslése szerint 2006-ban közel 650 nő halt meg méhnyakrákban naponta. Európában a nők 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel, így szinte mindenkinek ajánlatos lenne a megelőzésre koncentrálnia.

- hirdetés -

A HPV tulajdonképpen nem egyetlen kórokozó, hanem egy egész család, amelynek eddig 130 típusát azonosították. Mindre jellemző, hogy csak hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak az emberben fertőznek. – tájékoztat dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

Daganatkeltő hajlandóságuk alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolhatók, ez utóbbiak csak jóindulatú hámelváltozásokat okoznak, amelyek könnyen eltávolíthatók. A másik csoportja ugyan „rák-előtti" állapotot és rosszindulatú daganatot idéz elő, ám ezt sokszor akár évtizedekig tartó lappangási idő előzi meg. A szájnyálkahártya fertőzése leginkább orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

Még a magas kockázatú HPV-fertőzések 90 százaléka is meggyógyul 2 év alatt immunválaszunk segítségével. Azonban a betegek 5-10 százalékánál tartós fertőzés alakul ki, amelynek következtében jönnek létre például a nemi szerveken és környékükön lévő szemölcsök, amelyek egyrészt kellemetlenek, és néha fájdalmasak, másrészt lelkileg is rombolóan hatnak. Az évekig fennálló fertőzés a méhnyak hámsejtjeinek abnormális növekedéséhez, vagy akár rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.

Oltás megelőzésként

Sajnos, a HPV-fertőzés jelenleg még nem gyógyítható, és felelőtlenség lenne az öngyógyulás lehetőségében bízni. A rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége felbecsülhetetlen a komolyabb kórállapotok korai felismerésében. Ha egy ilyen szűrés során az orvos kóros elváltozást és magasabb kockázatú HPV-törzset azonosít, amely azonban még nem okozott daganatot, a fertőzött részt egy kisebb kimetszéssel el lehet távolítani. Ez a beavatkozás javasolt rákmegelőző állapotokban is. Az elvégzett műtétek életet menthetnek, azonban nem mentenek fel a további rendszeres citológiai szűrés alól!

A megelőzés egyik leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelynek két típusát lehet ma Magyarországon elérni. Az egyik 2007-ben törzskönyvezték, és a HPV 16-os és 18-as típusai által okozott méhnyakrák ellen nyújt védettséget a 10-25 év közötti fiatal lányok, nők számára. A 2006 óta elérhető másik típus a négy leggyakoribb HPV-típus (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) okozta megbetegedésektől védi a 9-26 éves korosztályt, bár később más vírustörzsek ellen is hatásosnak bizonyult.

Mindkét típus 3 oltásból álló sorozat, amelyet fél-, illetve egy éven belül kell megkapni. Leghatékonyabb azoknál a fiatal lányoknál, akik érintetlenségük okán nagy valószínűséggel még nem estek át HPV-fertőzésen, de annak is érdemes beoltatnia magát, aki már átélte a fertőzést. Az oltásokat rendszerint a nőgyógyász írja fel és adja be, így elsősorban nála érdemes tájékozódni a részletekről.

Magas költség, segítő önkormányzatok

A HPV-oltást Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban már bevezették az oltási programba, de Magyarországon még csak egyes önkormányzatok saját jogkörén belüli döntése, hogy az érintettek ingyen jussanak hozzá. Eddig közel 30 önkormányzat hozott ilyen határozatot, például Hódmezővásárhelyen, Vácott, Miskolcon és a főváros V. kerületében. Aki önmaga finanszírozza az oltássorozatot, 90 ezer forintot kell szánnia rá.   

Mit lehet még tenni?

- Ügyelni kell a biztonságos szexre, illetve a nagyszámú alkalmi kapcsolatok mellőzésére!
- Rendszeresen részt kell venni nőgyógyászati szűrésen!
- Mivel a dohányzás önálló rizikófaktora a méhnyakráknak, így érdemes letenni a cigarettát!

(orvostkeresek.hu)

  Kapcsolódó cikkek