internet
#Drog, cigi, alkohol

Aki sokat internetezik, többet iszik?

2011.09.11.
2 perces olvasási idő

Az új felfedezés, ami az alkohol és a netezés összefüggését vizsgálja, különösen a tiniket érinti. Míg a kamaszok harminc évvel ezelőtt órákat telefonálhattak a barátaikkal, az új norma az e-mail, az MSN vagy a chatelés Facebookon.

Ennek az új szokásnak a hátterét lassan kezdik felfedezni. Míg a közösségi oldalak nagyon sok személyes és szakmai lehetőséget kínálnak, másfajta következményei is lehetnek annak, hogy túl sok időt töltenek ezeken az oldalakon. Ezt a szempontot megragadva, egy nemrégiben végzett kutatás bizonyítékot mutatott fel az alkoholfogyasztás és a számítógéphasználat között.

Azok a kamaszok, akik alkoholt fogyasztanak, több időt töltöttek számítógépezéssel, beleértve a közösségi oldalak látogatását, és a zenehallgatással kapcsolatos tevékenységeket, azokhoz a társaikhoz hasonlítva, akik nem isznak alkoholt.

A név nélkül készített felmérésben kettőszázhatvannégy tinédzsert kérdeztek meg, hogy nyilatkozzanak a szokásaikról, és az eredményeket az Addictive Behaviours (Addiktív Viselkedésmódok) nevezetű folyóiratban publikálták.alkohol számítógép

A felmérést a tizenhárom és tizenhét év közötti fiatalok körében végezték, akik mind az Egyesült Államokban éltek. Az analízis eredményei azt mutatták, hogy azok a tinik, akik bevallásuk szerint fogyasztottak alkoholt, minden héten több órán át használták a számítógépüket, mint azok, akik egyáltalán nem ittak. Azok a résztvevők, akik alkoholt fogyasztottak, több időt töltöttek a közösségi oldalakon, és zeneletöltéssel, hallgatással.

Nem találtak azonban kapcsolatot az alkoholfogyasztás és a házi feladat végzése miatti számítógépezés között. A videójátékok, valamint az online vásárlás és ivás közt sem találtak összefüggést.

A tudományos tényezőket, amelyek a kamaszkori ivással és a számítógéphasználattal függenek össze, még nem tárták fel. Lehet, hogy azok a tinik, akik időt szentelnek az internet felfedezésére, szintén szánnak időt az alkohol megismerésére is a pubertáskor folyamán. Emellett a közösségi oldalakon megjelenő alkoholreklámok és az alkoholhasználati kapcsolatok (idősebb barátok, ismerősök) növelhetik a valószínűségét annak, hogy a tini inni kezd.

A kutatás eredményei kiemelik a szülők felelősségét abban, hogy figyelmesen kövessék nyomon a gyerekük számítógép használatát. Míg körülbelül a szülők fele tesz a számítógépre szűrőket, hogy blokkolja a nemkívánatos tartalmakat, addig sok szülő nem használ semmiféle korlátozó eszközt, különösen, ha idősebb kamaszokról van szó.

Ám ezzel még nem értek véget a felmérések, ugyanis további kutatások szükségesek ahhoz, hogy meghatározzák az ivás és a komputerhasználat közötti összefüggés mértékét a tinédzserévek alatt.

(Sz. D. L., teendrugabuse.org)

Kapcsolódó cikkek