internet
#Lélek

Az Internet-függőség, avagy a XXI. század új találmánya

2009.11.17.
2 perces olvasási idő

Gyorsan változik körülöttünk a világ. Ezt már mindenki a saját bőrén tapasztalja. Ám a valóság az, hogy 10-20 évvel ezelőtti világhoz képest az egyik jelentős változás az Internet. Ennek az egyik hátulütője az, hogy megjelent az Internet- függőség is sok ember esetében. De mit is jelent az Internet-függőség?

Van, aki sokat dolgozik számítógéppel, és sokat kell a munkája miatt az Interneten töltenie. Őket nyilván nem tekinthetjük Internet függőnek. Aztán vannak sokan, akik szereik a szabadidejük egy részét, vagy akár túlnyomó részét is Internet előtt tölteni. Hol a határ szabadidő kellemes eltöltése, egy komoly hobbi, és a függőség között?

A virtuális világ csábítása

Amerikában a pszichológusok már betegségként kezelik korunk legújabb agyszüleményét, az Internet-függőséget. Egyre több ember, köztük rengeteg fiatal menekül a sivár hétköznapi életéből egy virtuális világba, mert ezt sokkal kecsegtetőbbnek, színesebbnek és izgalmasabbnak mint saját unalmas életét. Az Interneten folytatott beszélgetések során kiléphetünk önmagunkból: szupersztárok lehetünk anélkül, hogy fény derülne arra, kik is vagyunk valójában.

Az elszigetelődés valós veszély

Az Internet teljes mértékben kiszolgálja az embert. Egy csekély befektetéssel bárki igénybe veheti, s többé az utcára sem kell kilépnie, hogy megszerezze mindazt, amire vágyik. Ez a lehetőség azonban veszélyt is rejt magában; az elmagányosodás veszélyét. Bármennyi barátot is szerzünk, a távkapcsolatok nem helyettesíthetik a kézzel fogható jelenlétet, a közös élményeket, melyek elvesztéséért az Internet nem kárpótolhat minket.

Az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok hiánya mellett azonban más veszélyek is rejlenek a világhálón. Közvetlen kapcsolat hiányában bárki azt állít magáról, amit jónak tart, ezért az Internet egyben a félrevezetés, a csalódások színtere is lehet. Nem csak a téves munkaajánlatok, a félrevezető álláshirdetések, de a párkeresés és a vásárlás is rejt némi kockázatot magában.

A függőség jelei

• Hogyha mindig több időt töltesz a monitor előtt, mint azt korábban elhatároztad
• Ha nem jutsz fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, vagy levertté válsz
• Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem a monitor előtt fogyasztod el
• Könnyen elveszíted az időérzékedet, ha leülsz a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek
• Környezetét, családját és barátait teljesen elhanyagolod

Kötöttségek és felelősség nélkül ...

A függőség legtöbb esetben nem fizikai, tehát nem maga az Internet nyújtotta előny (olcsóbb levelezés, könnyebb információgyűjtés) okoz örömet a netfüggőknek, hanem maga a virtuális világ, amelynek maga is részese lehet. A világhálón könnyebb új barátokat szerezni, egy elképzelt életet kialakítani. Nincsenek kötöttségek, sem pedig felelősség, a netfüggő, ha kirekesztett volt a régi környezetében, itt akár népszerű is lehet, hiszen álarca mögé bújva egy teljesen új emberré válik.

Ez azonban számtalan veszéllyel jár; elszigetelődés a valós világtól, mely néha akár a munka, vagy éppen a család elvesztésével járhat. Ez a fajta függőség legalább olyan veszélyes és destruktív, mint bármely más szenvedélybetegség, ennek megfelelően az Internetfüggők is szakorvos segítségére, s megfelelő kezelésre szorulnak.

(G.V.)