iskola
#Zöldövezet

Környezetbarát tanév

2019.08.31.
1 perces olvasási idő

Új tanév kezdődik, amely jó alkalom arra, hogy tiszta lappal indulj több tekintetben is. Például tehetsz új fogadalmakat. A legelsők között lehetnek azok, amelyek a környezetvédelemről szólnak - hiszen annyi felesleges hulladék keletkezését meg lehet előzni, ha odafigyelünk!

Ha te is így gondolod, akkor elhatározhatod, hogy ebben az évben….

Előtérbe helyezed az újrahasznosított anyagokat

Például újrahasznosított papírból készült füzeteket veszel. Ezek gyártásakor kevesebb vegyszer kerül a környezetbe. A borítójukat pedig kedved szerint díszítheted (vagy firkálhatod) év közben.

A régi, félig üres füzeteidet megfordítod, és a hátukban egy új tantárgyat kezdesz. Ha előreláthatóan keveset fogtok jegyzetelni az órán, ez is megteszi. Vehetsz egy nagy mappát, amibe olyan papírokat fűzöl majd le, melyeknek az egyik felét már korábban használtad. Ide írhatod majd a tennivalóidat, az órarendedet, és mindenféle piszkozatot.

Új toll helyett csak a betétet cseréled benne

Ne dobd ki a golyóstollaidat, amikor kifogy belőlük a tinta. Inkább vegyél pár patront és töltsd újra őket. Éljenek a színes ceruzák és a töltőtollba való színes patronok! Ezek helyettesítik majd a filctollakat és a színes kiemelő filcet. Fontos: a ceruzákból érdemes lakkozatlan felületűt választani.

A fehér javítófesték helyett megbarátkozhatsz a zárójelekkel. Ez környezetkímélőbb, gyorsabb és még csak nem is büdös.

A régi tankönyveidet visszaadod a sulinak

Miért csak én szórakozzak a rajzokon, amiket az órán készítettünk? Beiratkozhatsz egy szimpatikus könyvtárba is. Így nem kell megvenned a könyveket, amelyek megtetszenek, elég kikölcsönöznöd őket. Olcsóbb és környezetbarátabb megoldás. Az olvasóteremben talán koncentráltabban is tudsz majd tanulni, mint otthon.

Viszel magaddal kaját

Ezzel megspórolhatsz némi csomagolóanyagot. Ha előveszed a régi, Mickey Mouse-os uzsonnás dobozkádat, az most már nem is ciki, inkább retro-nak számít.

Megtöltesz egy üveget vízzel vagy gyümölcslével

Nap közben lesz mit inni, és a szemetest sem táplálod műanyag flakonnal.

Biciklizel vagy sétálsz a suliba

Úgyis jól esik a mozgás a sok órás ücsörgés után.

Szelektíven gyűjtöd a szemetet

Megpróbálhatod rávenni a többieket, hogy a teremben szelektíven gyűjtsétek a hulladékot. Ha a suli közelében van egy gyűjtősziget, oda kell elvinni a zacskókat. Kis szervezéssel ez is megoldható, sőt, lehet, hogy az ötletetek miatt még dícséretet vagy jutalmat is kaptok az iskolátoktól.

Díszítsétek ki az osztálytermet! Használhattok préselt faleveleket, tobozokat, különféle kiszáradt terméseket. Be lehet szerezni néhány növényt, hogy jobb hangulatú legyen a terem. Szavazzátok meg, ki milyen növényt szeretne és gondozzátok közösen! Csináljatok egy teasarkot, vízforralóval és jó néhány leveles teával. Jöhetnek a zöld, fekete, gyógynövény- és gyümölcsteák.

(KamaszPanasz - M. N.)