kutya
#Zöldövezet

Hogyan tartsd biztonságban az állataidat az ünnepek alatt?

2023.12.25.
1 perces olvasási idő

Az ünnepek ideje alatt ne csak a családoddal, barátaiddal tölts el elég időt, hanem szentelj figyelmet a kedvencedre is, akinek télen és különösképpen az ünnepek körül fokozottabb odafigyelésre van szüksége. Ha a hideg hónapokban is biztonságban szeretnéd tudni az állataidat, fogadd meg következő tippeket.

Veszélyes növények

Több növény is árthat a kedvenceidnek. Mérgező, ezért egészségügyi problémákat okozhat a kutyádnak vagy a macskádnak a magyal, a fagyöngy, a mikulásvirág, vagy a liliom. Ha a kedvenced lenyeli a fenyőfa leveleit, azok kilyukaszthatják a beleit, ezért ne legyen a környezetükben ilyenre lehetőség!

Ha mégsem tudod távol tartani a kedvenced a karácsonyfától, jó, ha figyelsz az alábbiakra:

  • Valamivel támaszd ki a karácsonyfát, hogy ne borulhasson Háziállatok és ünnepa háziállatra.
  • Ne hagyd, hogy megigya a karácsonyfa alá öntött tápoldatos vizet, mert az trágyát és baktériumokat is tartalmazhat. Csak vegytiszta tápoldatot vegyél!
  • A díszvilágítás zsinórja lehet, hogy a kedvencedet egy rágcsálnivaló játékra emlékezteti. Komoly sérüléseket okozhat számára az áramütés, ezért ha elmész otthonról, húzd ki a világítást a konnektorból.
  • Mindenképpen tartsd távol az állataidat a karácsonyfa-díszektől, mert ha azokat játéknak nézik, komoly sérüléseik lehetnek. Az üvegből készültek a legveszélyesebbek, mivel felvághatják az állatod száját, szemét és ha lenyeli, akkor a belső szerveit is.
  • A hógömbök gyakran tartalmaznak fagyállót, ami mérgező az állatok számára.
  • Vigyázz a mérgező dekorációkkal! Egyes hósprék belélegezve mérgezőek lehetnek, a flitter pedig fulladást okozhat! Főleg a macskák hajlamosak arra, hogy megegyék a flittert, ami könnyen bélelzáródást okozhat náluk.
  • Akaszd a díszeket olyan magasra, hogy ne tudják a kedvenceid elérni, a maradékot pedig zárd el előlük.
  • Tartsd a gyertyákat olyan helyen, ahol nem érik el, az égési sérülések elkerülése érdekében!

Az állatokra is hat az ünnepi stressz

A vendégek érkezése és az ünnepi események nagyon rémisztőek lehetnek a kedvenced számára. Biztosíts számára egy nyugodt helyet, ahova az ilyen alkalmakkor visszavonulhat.

Amikor az állatok stresszesek, többet isznak. Gondoskodj számukra elegendő friss vízről.

Ne hagyd, hogy a vendégek etessék a kedvenceidet. Sok ünnepi étel megfeküdheti a gyomrukat, főleg a zsírosabbak. Különösen figyelj arra is, hogy ne nyeljenek le cukros papírt. Ne engedd a kedvencedet az ajándékok és a csomagolópapírok közelébe. Ha ezeket véletlenül lenyeli, akkor akár műtétre is szükség lehet, hogy ki tudják szedni a szervezetéből.Tartsd távol a szemetestől is!

(KamaszPanasz - Gy. Z.)