madár
#Zöldövezet

Madáretetés és -itatás télen

2022.12.29.
1 perces olvasási idő

Az etetés mellett a madarak itatásáról is gondoskodni kell a téli hidegben. Hogyan csináld? Olvasd el tippjeinket!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt javasolja, hogy aki teheti, az éjjel befagyott itatókat reggelente töltse fel "kézmeleg" vízzel: mivel a madarak a képződő jéghártyát még át tudják törni a csőrükkel, ezzel egész délelőttre el lehet látni őket folyadékkal - közölte az egyesület.madáretetés télen

A víz mellett a már hagyományosnak mondható etetőanyagokról - alma, mag, állati zsiradék (cinkegolyó, vaj, faggyú) - is gondoskodni kell.

A madarakat csak akkor kezdje el etetni valaki, ha a táplálék-utánpótlásról egész szezonban gondoskodni tud. Ha ugyanis az állatokat az etetőhöz szoktatja, de azt üresen hagyja, a madaraknak nem lesz idejük új forrásokat találni, és a legyengült szervezetük a mínuszokban egy éjjelt sem bír ki.

A vizek befagyása a vízimadarak életét is befolyásolja, de ezek a fajok nem szorulnak rá az emberi segítségre, mert a récék, ludak, sirályok a jégpáncéllal fedett tavakról a folyóvizekre költöznek vagy Európa délebbi és tengerparti régióiba vándorolnak.

A meteorológiai jelentések alapján az ország több területén alakulhat ki kritikus hóhelyzet. Ilyenkor időnként el kell távolítani a havat a feltöltött etetőkről és itatókról - különösen ha ezek nem fedettek -, hogy a madarak hozzáférjenek az életmentő eleséghez és vízhez.

(MTI)

Kapcsolódó címkék

állatok