stria
#Testi problémák

Mik azok a striák?

2015.05.30.
1 perces olvasási idő

Lehetett volna az is a cím, hogy a nők második rémálma a narancsbőr után. Ugyanis ezek a csíkok korra, nemre való tekintet nélkül keletkeznek, és sok ember szenved tőlük. Akár már kamaszkorban is kialakulhatnak, eltüntetésük pedig nem lehetséges.

Ez a kamaszkorban is jelentkező bőrprobléma nagyon kellemetlen tud lenni. Hasonlóan a narancsbőrhöz, a striánál is a has, comb, fenék, esetleg mellek a „veszélyeztetett” területek. Ez a bőrprobléma kialakulhat gyors növekedéstől, hirtelen hízástól vagy fogyástól, izomtömeg növekedéstől, esetleg terhesség alatt is.

A gond velük csak az, hogy ami egyszer már kialakult, az nem tüntethető el onnan, és még a csodakrémek sem segítenek, vagy csak halványítanak valamit rajtuk. Mindenkinél másmilyen színben „pompáznak”. Van, akinek lila, van, akinek rózsaszín, de van olyan is, akinek az eredeti bőrszínénél kicsit világosabb van. Azonban a lilás-vöröses csíkok később elhalványulnak.

A striák a feszülés irányára merőleges csíkok, amelyek a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességét szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat, elszakadnak.

Honnan tudjam, hogy van-e striám?

A striát néha összekeverik a narancsbőrrel. Annyiban egyeznek, hogy mindkettő kialakulásában szerepet játszik a hajlam, azonban míg a narancsbőrnél a narancs héjára emlékeztető „benyomódások”, addig a striánál hosszanti vagy vízszintes irányú hegszerű, a bőrtől eltérő színű csíkok tapasztalhatók.

Hogyan előzhető meg?

Figyelnünk kell az étrendünkre, ezáltal elkerülve a jojó-effektust vagyis az állandó súlyingadozást, ez ugyanis nem tesz jót a bőrnek. Ezenkívül nagyon fontos a testmozgás, amivel szintén tehetünk bőrünk feszességének megőrzése érdekében.

A striák tehát nagyon sok tinédzsert és kismamát érintenek, azonban a férfiak sem kivételek ez alól. Mert míg a narancsbőr kis százalékban érinti a férfiakat, addig a stria már számukra is veszélyt jelent, főleg a testépítőknek!

Végezetül pedig annyit, hogy sportolj sokat, étkezz egészségesen, tartsd a súlyodat, és próbálj meg nem foglalkozni a már kialakult striákkal, hanem inkább az újabbak kialakulását előzd meg!

(Sz.D.L.)