szájzuhany
#Testi problémák

Lehet szájvizet tenni a szájzuhanyba? Fogorvosok a TikTok trendről

2024.04.13.
2 perces olvasási idő

Ahogy a neve is sugallja, a szájzuhanyt eredetileg vízzel való használatra szánták. Az eszköz – amely segítségével eltávolíthatjuk a fogak közé szorult ételdarabkákat – jó a nehezen elérhető helyekre is a szájban. Egy népszerű TikTok trendnek köszönhetően mostanság sokan más folyadékokat, például szájvizet vagy hidrogén-peroxidot tesznek a szájzuhanyba. De mit szólnak ehhez a szakértők?

Ha szájvizet teszünk a szájzuhanyba, az nem feltétlenül rossz ötlet, csak egyszerűen szükségtelen – mondták a szakértők. „Általában azt javaslom, hogy meleg vizet használjunk hozzá” – mondta Sasha Ross, a Cleveland Clinic fogorvosa.

A szájvíz használata a szájzuhanyban bizonyos esetekben hasznos lehet. „Antibakteriális hatóanyagot tartalmazó szájvíz használata bizonyos előnyökkel járhat, ha valakinek extra segítségre van szüksége a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség miatt” – közölte Matthew Messina, az Ohio Állami Fogászati ​​Egyetem adjunktusa. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb ember számára a vízen kívül semmi egyértelmű előnye nincs ennek a módszernek. Bizonyos fog-, ínybetegségekben szenvedőknek ráadásul teljes mértékben kerülniük kell a szájvizet, mert az ártalmas is lehet rájuk.

A fenti szakértők szerint mindenképp kérdezd meg a fogorvosod, mielőtt kipróbálnád a trendet, mivel ő segíthet eldönteni, hogy a te szájápolási rutinodba beilleszthető-e, illetve hasznos-e.

Ezenkívül a legbiztonságosabb, ha vizet használsz a szájzuhanyban, mivel egyes szájvíz termékek alkoholt tartalmaznak. Ha nem tudod mindig kiköpni a készülék által beadott szájvizet, akkor sok alkoholt nyelhetsz le, ami gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat.

A hidrogén-peroxid károsíthatja a készüléket

Ha hidrogén-peroxidot teszel a szájzuhanyba, károsíthatja a készüléket. Sok gyártó nem is javasolja a hidrogén-peroxid használatát, mert az maró hatású lehet.

Kerüld el továbbá a tiszta illóolajok (például a teafaolaj), a sütőpor, a jód, a só vagy a sóoldatok hozzáadását a szájzuhany használata során.

Kinek ajánlott a szájzuhany használata?

A szájzuhany rendszeres használata lehetővé teszi a fogak és fogközek tisztán tartását, segít a fogszuvasodás elleni küzdelemben, az ínygyulladások kialakulásának megelőzésében. A szájzuhany víztartályából egy motor pumpálja a vizet a fúvókába. A fúvókát úgy irányítod, hogy segítségével el tudd távolítani az ételmaradékokat, lepedéket a nehezen elérhető helyeken, illetve az íny alatt.

Bár a szájzuhany hasznos lehet, nem nélkülözhetetlen. Ha valaki nagyon jól tud fogat mosni, fogselymet, fogköz tisztító kefét használ, és jó munkát végez, akkor nem kell semmit változtatnia -kivéve, ha fogorvosod nem javasolja.

Azonban hasznos lehet bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők számára, amelyek megnehezítik a fogselyem használatát vagy más módon a száj tisztítását, például Parkinson-kórban szenvedőknek. Illetve akkor is, ha gyakran kell fogkő miatt meglátogatnod a fogorvosodat.

"A szájzuhany azoknál a leghasznosabb, akiknél állandó hidak vannak, hiányoznak a fogaik, hiányoznak a fogaik közti rések, fogászati ​​implantátumok, fogszabályzók, kézügyességi problémák és a fogakhoz rögzített állandó rögzítők vannak" - mondta Ross. "Azoknak is ajánlom a szájzuhanyt, akik küszködnek a szálas fogselyem használatával és úgy érzik, hogy a szájzuhanyt könnyebb használni."

Végső soron, ha szereted a szájvíz használatát a szájzuhanyban, akkor nem kell feltétlenül változtatnod a rutinon. A víz azonban ugyanolyan jól működik, ha kifogy a szájvíz, és továbbra is használni szeretnéd a készülékét – mondták a szakértők.

Ha azonban a szájzuhany használata – függetlenül attól, hogy mi van benne – bizonyos tüneteket okoz (fájdalmat, duzzanatot vagy fokozott vérzést észlelsz), abba kell hagynod és fogorvoshoz fordulni.

Mindig jó ötlet, ha egy fogorvossal beszélsz, mielőtt megváltoztatnád szájápolási rutinodat, mivel ő ismeri a speciális igényeidet. Ha kérdéseid vannak, kérdezz a fogorvosodtól, mert a szájhigiéniára vonatkozó ajánlások nem mindig általánosíthatók.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)