hormon
#Testi problémák

A hormonok játéka, avagy mi köze a hormonoknak a hangulatodhoz?

2024.01.18.
2 perces olvasási idő

Hogy mi köze a hormonoknak a hangulatodhoz? Nagyon is sok. Akkor, amikor minden ok nélkül levertnek, fáradtnak érzed magad, vagy pont ellenkezőleg ingerlékeny vagy és túlfűtött, te is arra gondolsz, hogy mindez a hormonok játéka. Közel jársz az igazsághoz, mert a hormonok - ahogy a szervezeted működését is, így a viselkedésedet, hangulatodat, közérzetedet is képesek befolyásolni. Nézzük, milyen hatásokkal kell számolnod!

A hormonok a belső elválasztású mirigyek. A fontosabb belső elválasztású mirigyek: agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvesék, hasnyálmirigy, ivarmirigyek (here, petefészek)) által termelt kémiai hírvivő molekulák, amelyek a véráram útján jutnak el azokhoz a szervekhez, sejtekhez, amelyeknek a működését szabályozzák. Tehát ahhoz, hogy egy hormon hatást tudjon kifejteni egy szervben, fontos, hogy a szervet felépítő sejtek rendelkezzenek olyan receptorokkal, amelyekhez kötődni tudnak (célsejtek).

A hormonok szerepe sokrétű: biztosítják a test megfelelő növekedését és működését, szabályozzák az anyagcserét, a testhőmérsékletet, a szívritmust, az alvási ciklust, az étvágyat, a növekedést és fejlődést - tulajdonképpen mindent! Kihatnak az érzéseinkre is: felelősek lehetnek a hangulatingadozásokért, az ingerlékenységért, a fáradtságért és szorongásért is.

Hormon-hullámvasutat okoz az ösztrogén

Arra, hogy a hormonok milyen mértékben tudnak hatást gyakorolni a hangulatra a lányok/nők tudják és érzékelik a legjobban. Jó példa erre a peteéréskor a petefészkek által termelt ösztrogén, ami (szerepe van a méh nyálkahártyájának megújításában valamint a másodlagos nemi jelleg kialakulásában) indukálhat furcsa tüneteket. Ennek az az oka, hogy sok olyan sejt van, ami ösztrogén receptorokkal rendelkezik a szervezetben - a szívtől kezdve a bélrendszeren át egészen az agyig, így érthető, hogy az ösztrogénszint ingadozása a legkülönfélébb tüneteket idézi elő.

Hatással van a szervezet és az idegrendszeri működésére: amikor alacsony az ösztrogénszint a nők fáradékonyabbak, kedvetlenebbek, nehezebb koncentrálniuk. Ezek a hatások nem mindenkinél érvényesülnek egyformán - van, akinél markánsabban jelentkező kellemetlenségeket okoznak:

  • premenstruációs szindróma: pattanásos bőr, érzékeny mellek, puffadás, fáradékonyság, hangulatingadozás
  • premenstruális diszfóriás zavar - ami alacsony ösztrogénszint esetén alakul ki nagyon komoly depresszív és szorongásos tüneteket idézve elő

Mindebből következik, hogy ha a hormonális rendszeren belül az egyensúlyi állapot megbomlik, akkor az az érzelmekre is hatást gyakorol. A magas ösztrogénszint hajlamosít a szorongásra és a pánikrohamokra - az alacsony ösztrogénszint depresszív időszakokat idézhet elő.

A legerősebb tünetekkel a változókor jár, amikor az évek során fokozatosan csökkenő ösztrogénszint drasztikus hatással lehet a nők hangulatára és az alvásminőségére is. A férfiaknál a tesztoszteron életkorral járó csökkenése okozhat problémát - sokszor hozzák összefüggésbe az agresszív viselkedéssel vagy a memória romlásával.

A fáradékonyság is lehet hormonális eredetű

Nemcsak a nemi hormonok befolyásolhatják a viselkedésünket, hanem a pajzsmirigy által termelt hormonok is. Az alvászavar, állandó fáradtság, a kimerültség, az érthetetlen hangulatingadozások hátterében pajzsmirigy-működési zavar is állhat.

A mellékvese által termelt kortizol és adrenalin is szerepet játszhat a viselkedés megváltozásában vagy a közérzet romlásában.

Hogyan küzdj meg a hangulatingadozásokkal?

Bármennyire is kellemetlen, de a pubertás természetes velejárója, hogy hangulatingadozásaid vannak. 10 perc leforgása alatt végig tudod járni az érzelmek teljes skáláját a szorongástól kezdve, a dühön keresztül az ujjongó lelkesedésig. Hiába - ezt teszik veled a hormonjaid. Azért, hogy ez minél kevésbé okozzon gondot a mindennapjaidban, te magad is sokat tehetsz:

  • mozogj, sportolj sokat - a mozgás endorfint szabadít fel, ami sokkal derűsebbé, lendületesebbé tesz
  • beszélj az érzéseidről - ahelyett, hogy sértődötten a szobádba vonulnál, mondd el, hogy mi zajlik le éppen benned. Ez egyrészt jó annak, akit éppen faképnél akartál hagyni, másrészt hasznos neked is, mert kimondhatod, ami miatt szorongsz
  • lazíts sokat - ne minden a tanulásról, a teljesítményről szóljon. Találd meg az egyensúlyt a mindennapokban, jusson idő kikapcsolódásra is.

A hormonjaink lényeges szerepet kapnak a viselkedésünk, a hangulatunk, és tulajdonképpen az egész életünk alakulásában. Részei annak a sok millió darabos kirakónak, amelyekből végül összeáll a viselkedésünk. Érdemes minél alaposabban megismerni a működésüket, mert ezáltal magyarázatot kaphatsz arra, hogy éppen most miért nincs/vagy van kedved valamihez.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: https://pszichoforyou.hu/