oxitocin
#Testi problémák

Oxitocin, a szerelem hormonja

2022.06.25.
3 perces olvasási idő

Az oxitocin elsődlegesen a hipotalamusz magjaiban szintetizálódó polipeptid szerkezetű hormon, amely idegrostokon keresztül jut el a hipofízis hátsó lebenyébe, ahonnan aktív hormonként szabadul fel és kerül a szervezet keringésébe. No de: mi köze van a szerelemhez?

Rengeteg sok minden. A kutatók egy 2012-es tanulmányukban kimutatták, hogy a romantikus kötődés első szakaszában lévő párok szignifikánsan magasabb oxitocinszinttel rendelkeztek, mint az érzelmileg független társaik. De az oxitocin nem csak egy új szerelemhez kötődik, mert a szexuális tevékenység során is felszabadul és összefügg az orgazmus intenzitásával is.

Az egyik 2013-as áttekintés összefoglalta az oxitocin összes lehetséges kapcsolaterősítő hatását. Ezek közül néhány az:

  • izgalom
  • empátia
  • pozitív kapcsolati emlékek
  • hűség
  • pozitív kommunikáció

Mi is pontosan az oxitocin szerepe?

A fenti meghatározáson kívűl az oxitocin neurotranszmitterként működik és fontos szerepet játszik a szaporodásban. A nőknél a hormon beindítja a szülést és az anyatej felszabadulását. Férfiaknál az oxitocin segíti a spermiumok mozgatását.

Termel-e a szervezet természetes úton oxitocint?

Az oxitocin egy természetesen előforduló hormon. A hipotalamusz termeli – egy kis terület az agy alján –, és a közeli agyalapi mirigy választja ki.

Hogyan kapcsolódik a dopaminhoz és a szerotoninhoz?

Az oxitocint, a dopamint és a szerotonint gyakran egyaránt „a boldogság hormonaiknak” nevezik. Amikor vonzódunk egy másik személyhez, az agyunk dopamint szabadít fel, megemelkedik a szerotoninszintünk és oxitocin termelődik. Ez pozitív érzelmek hullámzását okozza.

Hogyan hathat pozitívan az oxitocin az érzelmeinkre?

A kutatások szerint az oxitocin pozitív hatással van a következőkkel kapcsolatos társadalmi viselkedésekre:

  • pihenés
  • bizalom
  • általános pszichológiai stabilitás

A hormonról azt is kimutatták, hogy csökkenti a stressz és a szorongás szintjét, amikor az agy bizonyos részeibe kerül.

Hogyan hat az oxitocin a viselkedésre?

Az oxitocin segíthet a szervezetnek alkalmazkodni számos különböző érzelmi és szociális helyzethez. Az intranazális (orron keresztül adagolt) oxitocin közvetlenül kapcsolódik a romantikus partnerek közötti fokozott kommunikációhoz – különösen a viták során.

Egy 2010-es kutatás azt is kimutatta, hogy az intranazális oxitocin segíthet az autista embereknek, hogy jobban megértsék és reagáljanak a társadalmi jelzésekre.

Mi a kapcsolat az oxitocin és az anyaság között?

Az oxitocin számos fontos szerepet játszik az anyaságban.

Méh

A hormon jelzi a méhnek, hogy összehúzódjon, megindul a szülés. Segíti a folyamatot azáltal, hogy növeli a kapcsolódó hormonok termelését. Szülés után segít a méhnek visszatérni korábbi méretéhez.

Szoptatás

Amikor a baba megragadja anyja mellét, az oxitocin felszabadulását idézi elő. Ez jelzi a szervezetnek, hogy engedje ki a tejet a babának.

Kötődés

Az oxitocin anya-gyerek kötődésre gyakorolt ​​hatásait vizsgálva rájöttek, hogy a magasabb oxitocin szinttel rendelkező anyák nagyobb valószínűséggel folytatnak szeretetteljes szülői magatartást, beleértve:

  • a baba gyakori ellenőrzését
  • a szeretetteljes érintést
  • az éneklést vagy beszélgetést a babával
  • a babával kapcsolatos ápolási és fürdési viselkedést

Egyes kutatások szerint azoknak a babáknak, akik ilyen nevelésben részesülnek, megnövekszik az oxitocin szintje, ami arra készteti őket, hogy több kapcsolatot keressenek anyjukkal, tovább erősítve köteléküket.

Ezek a hatások nem korlátozódnak a biológiai anyákra. A kutatók egy 2014-es tanulmányukban kimutatták, hogy az oxitocin hasonló hatással van a nevelőanyákra és az örökbefogadó szülőkre is.

Az oxitocin kiválthat-e hasonló hatást az apáknál is?

Bizonyítékok vannak arra, hogy a szülői szerep az apáknál szintén serkenti az oxitocin felszabadulását.

Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy az apa és a baba közötti interakció bizonyos típusai magasabb oxitocinszinthez vezettek. Ez magában foglalja a baba figyelmének bizonyos tárgyak felé irányítását és a baba “felfedezéseinek” ösztönzését.

Van-e igazság abban, hogy az oxitocintól hűségesebbek leszünk?

Az oxitocin és a hűség közötti kapcsolatról az állítható, hogy a hormon által a férfiak vonzóbbnak tekintik meglévő partnereiket, mint a többi ismerős és ismeretlen hölgyet.

Egy 2012-es kutatás azt sugallta, hogy a hormon befolyásolhatja a férfiakat abban, hogy nagyobb társadalmi távolságot tartsanak a vonzó, de idegen nőktől.

Ennek az lehet az oka, hogy az oxitocin befolyásolja a jutalmazási utakat. A romantikus partnerrel való szociális vagy szexuális érintkezés növelheti az oxitocin szintjét, és viselkedési “hurkot” alakíthat ki. Minél több időt töltünk a partnerünkkel, annál több oxitocin termelődik, és minél több oxitocin termelődik, annál jobban vágyunk a partnerünkre.

Egy 2014-es állatkísérlet megállapította, hogy az oxitocin-kezelés csökkentette a hűtlenséggel összefüggő viselkedést, különösen azoknál a nőknél, akik inkább a férfi partnerükkel kommunikáltak, nem pedig idegen neműekkel. Úgy gondolják, hogy az oxitocin csökkenti az idegenekkel való interakció újszerűségét.

Miért hat eltérően a férfiakra és a nőkre?

Az oxitocin különbözőképpen hat a férfiakra és a nőkre, különösen társadalmi környezetben.

Ennek az lehet az oka, hogy a hormon eltérően működik a férfi és női amygdalában. Ez az agynak az érzelmekért, motivációért és jutalomért felelős része. Az oxitocin például befolyásolhatja a nőiesség mértékét is.

(KamaszPanasz - Sz.M., fordító, Forrás: www.healthline.com)