fogamzásgátlás
#Testi problémák

Milyen az ideális fogamzásgátló módszer?

2010.10.26.
3 perces olvasási idő

A fogamzásgátlót szedő nők fele havonta legalább egyszer elfelejti bevenni tablettáját, és közülük minden második nincs tisztában ennek kockázataival – derült ki egy nagyszabású, mintegy hétezer fővel készített internetes felmérésből.

Egy tréfás, ám sok igazságot hordozó mondás szerint egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen gyereke. A hölgyeknél valóban egyre inkább elvárás, hogy a gyermekvállalás időpontját önmaga határozza meg, felszabadultan élhesse szexuális életét, amihez elengedhetetlen a biztonságos, ugyanakkor kényelmes fogamzásgátlás.

A legtöbb nő a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták kapcsán elsősorban a súlygyarapodástól tart, ugyanakkor keveset tudnak a nem megfelelően szedett tabletta következményeiről, esetleges egészségügyi kockázatairól és a lehetséges alternatívákról. Mindez nem is lenne gond, ha a nők valóban mindig az előírtaknak megfelelően alkalmaznák a tablettákat. A fogamzasgatlashavi1x portálon jelenleg is futó (nem reprezentatív, ám igen nagy mintát képviselő) kérdőív eredményei szerint ugyanakkor ez korántsincs így.

Sok odafigyelést igényel

A mintegy 7000 kitöltő többsége azt válaszolta, hogy elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével. Ennek leggyakoribb oka pedig az, hogy sok odafigyelést igényel.

Az ideális fogamzásgátló módszer – a válaszokból kirajzolódó kép alapján – olyan, ami megbízható és kevés mellékhatással rendelkezik, ugyanakkor nem kell vele nap mint nap foglalkozni, nem igényel sok odafigyelést. Márpedig a kellő odafigyelés gyakran hiányzik. Az iskolában, egyetemen, munkahelyen, családban való helytállás, a felgyorsult életritmus és a stressz igen gyakran eredményezi azt, hogy a tablettát sok nő nem, vagy nem időben veszi be. A felmérésben részvevők több mint kétharmada (69 százalék) állította azt, hogy nem biztos abban, hogy mindig azonos időpontban tudja ezt megtenni.

„A nők tudják, hogy nem jó elfelejteni a tablettát, de mégis elfelejtik. Tegye a szívére a kezét…” – számol be tapasztalatairól Dr. Tóth Károly Sándor szülész-nőgyógyász, egyetemi magántanár.

A fogamzásgátlót szedő nők több mint harmada (35 százalék) havonta egyszer elfelejti bevenni tablettáját. Mindössze 18 százaléknyian állították, hogy még soha nem maradt ki, de majdnem ugyanennyien (14 százalék) vannak azok is, akik hetente legalább egyszer megfeledkeznek róla.

Bár sokan állítják, hogy a nők a férfiakkal szemben egyszerre több dologra is tudnak koncentrálni, lehet, hogy éppen emiatt tűnnek olykor kissé szétszórtaknak. Mindezen jellemvonás nem is lenne baj, ha nem sodornák magukat bajba időnként feledékenységükkel. Naponta, egy meghatározott időpontban szedni egy tablettát kellő odafigyelést és koncentrációt igényel. Rohanás a munkába, egy átmulatott éjszaka, otthonhagyott gyógyszer, ellopott táska - kismillió „rizikótényező” a tablettaszedő nők életéből. Sajnos azonban nagy ára lehet egy kifelejtett antibébinek!

Milyen veszélyt jelenthet a kihagyott tabletta?

A válaszolók összesen 46 százaléka semmiféle következménnyel nem számol nem megfelelő tablettaszedés esetén, további 9 százalékuknak pedig saját bevallásuk szerint „fogalma sincs”. Nos, a WEBBeteg által megkérdezett orvosok szerint az, aki semmiféle következménnyel nem számol, az sem ismeri a fogamzásgátló tabletta szedésének szabályait és kihagyásának következményeit.

Fogamzásgátló felmérés grafikon

Kinek a tanácsát részesíti előnyben a fogamzásgátló
választásakor?

„A tablettákat valóban nem mindenki használja éppen a feledékenység, a zaklatott, a rendszertelen életvitel miatt. Előfordul, és nem is ritkaság, hogy elfelejtik bevenni. Ez akkor veszélyes, ha a ciklusban éppen adottak egy ovuláció bekövetkeztének feltételei.” – számol be tapasztalatairól a nőgyógyász.

Sajnos viszonylag gyakori jelenségről van szó, a teherbe esés esélye a kimaradó tabletták és a kiegészítő védekezés hiánya miatt – egy Egyesült Államokban végzett kutatás szerint – mintegy 8 százalék (WHO-adat. John Guillebaud: Fogamzásgátlás. Budapest, 2009.).

„Ez könnyebben vezet abortuszhoz is, hiszen nem tervezett a terhesség, ráadásul tablettaszedés közben keletkezett, így nagy a félelem” – folytatja Dr. Tóth Károly Sándor. A KSH adatai szerint 2009-ben összesen 43 200 terhességmegszakítás történt Magyarországon, bár arról nincs adat, hogy ennek mekkora része függ össze a nem megfelelő tablettaszedéssel.

Alkalmanként, napi rutin, havi egyszer… Melyiket válasszam?

Talán a fentiek is közrejátszanak abban, hogy a fogamzasgatlashavi1x kérdőívét kitöltők 95 százaléka válaszolta azt, hogy kipróbálna más, a jelenleg használtnál több biztonságot és kényelmet biztosító fogamzásgátló módszert. A felmérés szerint tehát pozitív a fogadtatása az olyan újabb módszereknek, mint például a hüvelygyűrű, amely biztonságos védekezési forma, ugyanakkor alacsony hormontartalmú, és csak havonta egy alkalommal kell foglalkozni a felhelyezésével.

„A nők különböznek abban, hogy mi megfelelőbb nekik, és fogamzásgátlási módszerüket ennek figyelembevételével választják ki. A kevesebb „macera” (napi bevétel), az elvárás, hogy kevesebb hormon kerüljön be a szervezetbe és hogy kevésbé hízzanak, mind-mind elősegítheti a váltást.” – sorolja a szempontokat a WEBBeteg által megkérdezett Dr. Tóth Károly Sándor.

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legjobban bevált és legáltalánosabb módszereként tartják számon a fogamzásgátló tablettákat. A nőgyógyászok szerint azonban időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent.

(KamaszPanasz; Szakértő és lektor: Dr. Tóth Károly Sándor szülész-nőgyógyász szakorvos)