front
#Testi problémák

Lehet, hogy frontérzékeny vagyok?

2024.01.20.
3 perces olvasási idő

Időjárás: szeszélyes, kiszámíthatatlan, változékony, egyik front követi a másikat. Van, aki észre sem veszi, van, aki megszenvedi. Ha neked is gyakran fáj a fejed, megmagyarázhatatlan fáradtság és szédülés gyötör, bizony előfordulhat, hogy frontérzékeny vagy.

Ilyen fiatalon? - kérdezed kétkedve, mert te is hajlamos vagy azt hinni, hogy a frontok csak az idősek szervezetét viseli meg. Ez sajnos nem így van: korosztálytól függetlenül is jelentkezhet, és alapbetegségek nélkül is gyötrő tüneteket okozhat. Milyen tünetek utalnak frontérzékenységre, mit tehetsz ellene - ennek járunk most utána.

Már az ókorban is ismerték

Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt jelentős hatásával már az ókori orvosok is tisztában voltak. Hippokratész felismerte, hogy bizonyos panaszok erősödhetnek az időjárási helyzetek következtében, a kialakult betegségeket súlyosbíthatják.

Ma már köztudott és elfogadott tény, hogy az időjárási változások minden élőlényre, így az emberre is hatást gyakorolnak. Az időjárás emberi egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban számos kutatás zajlott és zajlik napjainkban is, kialakult az orvosmeteorológia (humán meteorológia) tudománya.

Mi a front?

A front olyan légköri képződmény (frontzóna), amely két ellentétes fizikai tulajdonságokkal rendelkező légtömeg találkozási pontjánál alakul ki. A frontál zónában a levegő fizikai paramétereinek a hőmérsékletnek-, a páratartalomnak-, a légnyomásnak-, a légmozgás-változásnak ugrásszerű hirtelen megváltozása mindenkire különböző mértékben hat. A szerencsésebbek alig veszik észre a fronthatásokat, míg mások kellemetlen tünetekkel küzdenek, vagy megerősödnek a meglévő panaszaik. Az, hogy kire milyen mértékben hatnak összefügg az adott személy fizikai és egészségi állapotával, korával, nemével.

Négyféle front típus létezik: meleg-, hideg-, okklúziós, és stacionárius front, bár az utóbbi kettőről ritkán szoktunk hallani vagy beszélni.

Hogyan hat a melegfront a szervezetedre?

Melegfront érkezésekor a meleg légtömeg a hideg légtömeg fölé siklik a légköri határfelületen. Ennek hatására nő a levegő hőmérséklete és páratartalma, süllyed a légnyomás, ami nagymértékben befolyásolja az idegrendszer működését: szaporává válik a légzés, és a szívműködés, vérnyomás emelkedés, ingerlékenység, levertség, migrénes panaszok, zaj- és fényérzékenység, csökkent teljesítőképesség, a reakcióidő csökkenése, fáradékonyság, immunrendszer gyengülése, nyomott hangulat, fejfájás, emelkedő vércukorszint, étvágytalanság, puffadás, növekvő vérrögképződési és vérzési hajlam jelentkezhet már a front átvonulása előtt 1- 2 órával.

Hogyan hat a hidegfront a szervezetedre?

Hidegfront általában erős széllel, záporokkal érkezik, mert hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe. A levegő hőmérséklete és páratartalma gyorsan csökken, a légnyomás emelkedik. A tünetek jellemzően a front átvonulása után jelentkeznek: növekszik a koraszülések száma; lassuló szívműködés, csökkenő vérnyomás, ájulás, asztmatikus tünetek, csökkenő vércukorszint, álmosság, lassuló gondolkodás, szédülés, kábultság, fejfájás, hányinger, és a görcshajlam növekedése jellemzi.

Mi az a kettős fronthatás, vagy okklúziós front?

Kettős fronthatás esetén a hideg és melegfront egyszerre van jelen a légkörben, így a jelenlétekor a tüneteket mind a hideg, mind a meleg frontra érzékenyek egyaránt megérezhetik.

Mi a stacionárius front?

Olyan légköri front, amelynek helyzete az idővel alig változik.

Mit tehetsz, ha frontérzékeny vagy?

A fentiek alapján már biztos kiderült a számodra is, hogy a frontérzékenység a te mindennapjaidra mennyire van hatással. Mivel az időjárást nem tudod befolyásolni, meg kell próbálnod enyhíteni (vagy egészséges életmóddal megelőzni) a kellemetlen tüneteket.

10 tipp frontérzékenység ellen:

  1. Kerülj egyensúlyba! - tapasztalat, hogy a testileg-lelkileg egyensúlyban lévő emberek ritkábban szenvednek a frontoktól. Lehetőség szerint kerüld a stresszt, élj egészségtudatosan, az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú ebben az esetben is.
  2. Mozogj minél többet a friss levegőn! Kocogj, kerékpározz, sétálj! A rendszeres mozgás fokozza az izmok teljesítőképességét, erősíti az immunrendszeredet.
  3. Aludj eleget! Hétvégén sem kell mindennek a hajnalig szóló bulizásról szólnia!
  4. Jógázz, meditálj minden nap! Segít a testi-lelki-szellemi regenerálódásban, harmóniát teremt.
  5. A hideg-meleg váltózuhany egy napodból se maradjon ki! Jót tesz az immunrendszernek, ellenállóbbá válsz.
  6. Táplálkozz változatosan, az ételeid minősége és mennyisége legyen megfelelő. Vitaminokban, és ásványi anyagokban gazdag, szezonális zöldségekből készült ételeket és friss gyümölcsöket válassz a gyorséttermi ételek helyett.
  7. Ne feledkezz meg a kellő mennyiségű folyadék fogyasztásáról sem. Ez NEM cukros, színezett, szénsavas üdítőket vagy energiaitalokat jelent, hanem szénsavmentes ásványvizeket, natúr gyümölcs és zöldségleveket , hideg-meleg leveseket, turmix italokat.
  8. Ihatsz friss gyógyteákat is: a levendula, a cickafarkfű, a citromfű, kifejezetten a frontérzékenység ellen hatnak.
  9. Az aromaterápia is hatékony: a levendula,a citromfű, a zsálya – párologtatása enyhíti a kínzó tüneteket.
  10. Ha nagyon fáj a fejed használhat, ha a borsmenta- vagy eukaliptusz olajat a halánték környékén a bőrbe dörzsölöd.

A frontérzékenység gyakori probléma kamaszkorban is. Ha nagyon erősek a tünetek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki a szervi okok kizárása után egyénre szabott kezelési tervvel segíthet a panaszok leküzdésében. Törj ki te is a frontok fogságából.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: