hőség
#Zöldövezet

A hőség megterhelőbb, mint az időjárási frontok

2022.08.04.
1 perces olvasási idő

A változó időjárás, valamint a hideg- és meleg frontok erősen megterhelhetik a szervezetet. Ilyen időben nemcsak a krónikus betegek körében jelentkeznek különböző panaszok, hanem az egészséges szervezet is megérezheti az időjárás-változást. Van azonban valami, ami még ennél jobban is igénybe veszi a szervezetet: a tartós hőség.

A huzamosabb ideig kitartó kánikula jobban megterheli a szervezetet, mint a folyamatos időjárás-változások. A hideg- és meleg frontok váltakozása miatt szervezetünk arra kényszerül, hogy újabb és újabb körülményekhez alkalmazkodjon. Az egészséges szervezet – bár kis mértékben észreveheti a változást – különösebb következmények nélkül áll át az új időjárási viszonyokra.

A tüneteket a folyadékhiány okozhatja

„Az időjárás változása önmagában senkit sem betegít meg, ettől jóval megterhelőbb a hosszabb ideig kitartó kánikula” – hangsúlyozza Christina Koppe, a Német Meteorológiai Szolgálat orvos meteorológusa. Minden korosztály esetében számos olyan ember van, aki érzékenyen reagál az időjárási frontokra; ilyen esetben fejfájás vagy általános levertség, fáradtság jelentkezhet.

A meleg utáni hidegfront azonban jó hatással is lehet a szervezetre: a levegő felfrissül, végre a lakás hőmérséklete is csökken, s újra lehetőség nyílik arra, hogy a szabadban sportoljunk.

A hőség okozta fejfájás vagy szív-és érrendszeri tünetek hátterében a legtöbb esetben azonban egy egyszerű tényező áll: a folyadékhiány. Az emberek többsége egyszerűen túl kevés folyadékot fogyaszt, amely tartósan emelkedett hőmérsékleti viszonyok mellett hamarabb vált ki tüneteket. Fontos, hogy kánikula esetében tudatosan odafigyeljünk a folyadékbevitelre; ez azt jelenti, hogy naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasszunk. Ideális esetben ez csapvízzel vagy ásványvízzel történjen, ha ezen kívül más innivalókat is beillesztünk napirendünkbe, lehetőleg kevés cukrot tartalmazó folyadékot válasszunk.

Kávé, tea és alkohol ellenjavallt

Az izzadsággal együtt számos ásványi anyag is távozik szervezetünkből, ennek pótlására is kellő figyelmet kell fordítani. A kávé és a tea nem a legmegfelelőbb innivaló, mivel vízhajtó hatásuk miatt a szükségessel éppen ellentétes folyamatokat indítanak be a szervezetben. Hőség esetében tanácsos az alkoholfogyasztást is mellőzni, vagy csak minimális mértékben fogyasztani.

(KamaszPanasz)