hőség
#Testi problémák

Hőség – Rosszullét – Tippek a túléléshez!

2023.06.22.
1 perces olvasási idő

A nyári nap melege nem csak a bőrünket károsíthatja, hanem a közérzetünkre is negatív hatással van. Harminc-negyven fokos melegben gyakran elkap a rosszullét és úgy érezzük, azonnal elájulunk, ha nem jutunk hideg vízhez vagy legalább egy légkondicionálóhoz.

A meleg különös hatással van az emberi szervezetre, mert a fiatalt ugyanúgy megviseli, mint az idősebbet. A forró napsütésben különös figyelmet kell fordítanunk az egészségünkre, főképp, ha el akarjuk kerülni a napszúrást, a hőgutát, az émelygést vagy az ájulást.

Apró trükkökkel elkerülhetjük vagy megelőzhetjük a kényelmetlen, kínos helyzeteket és a közérzetünkön is javíthatunk.

Folyadék

Mindig tarts magadnál folyadékot, bár a jéghidegre hűtött üdítő is percek alatt megmelegszik, de a folyadék bevitellel egyensúlyban marad a vízháztartásod, és nem száradsz ki a nap végére.

Ügyelned kell a folyadék mennyiségére és hőmérsékletére is. Ugyanis ha kitikkadsz, és hirtelen legördítesz fél liter jéghideg ásványvizet, akkor könnyen lehet gyomorfájásod, amit hasmenés is követhet. Ezért nagyon fontos a rendszeres és egyenletes folyadékfogyasztás.

Illatok

Használj citrus illatú parfümöt, vagy testápolót. A friss illatok, ugyanis kedvező hatással vannak az agyműködésre, aminek következtében a meleg miatti émelygésed és szédülésed is enyhül. Ha rosszul érzed magad, csak szagold meg azt a területet, ahová a parfümöt fújtad. Célszerű a csuklódra vagy az alkarodra juttatnod reggelente egy kevés illatanyagot.

Hűtsd le a véráramodat

Ha elfog a rosszullét és sehol nem találsz egy hűvös helyiséget, ahová ledőlhetnél egy kicsit, akkor vonulj be egy mosdóba és tartsd a hideg víz alá a csuklódat.

Hanyagold a zárt cipőket

Minél szellősebb lábbelit választasz, annál gyorsabb lesz a hőleadásod. Ráadásul kényelmesebb is.

Viselj kalapot

A kalap megvéd a hőgutától és szemedet is óvja, különösen hasznos, ha nem szereted, ha állandóan megizzadsz a napszemüveg alatt. Ha szereted az igazi nyári lenge ruhákat, akkor egyszerű lesz hozzá egy trendi, divatos darabot választanod. De ha az a sportos, vagány nő vagy, akkor se hagyd magad védtelenül a nappal szemben: hordj baseballsapkát.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

izzadás