mellbimbó
#Testi problémák

7 dolog, ami miatt fájhat a mellbimbód

2021.01.02.
1 perces olvasási idő

Nemcsak a nők szenvednek mellbimbó fájdalmakkal. Férfiaknak is lehet érzékeny a mellbimbójuk, ami akár vérezhet és váladékozhat is. Ha ilyet észlelsz, ne ijedj meg – van rá ésszerű magyarázat. Persze ez egészségügyi gondokra is utalhat, ami miatt orvoshoz kell menned.

Számtalan dolog miatt fájhatnak a mellbimbóid, de a jó hír az, hogy ezek általában megelőzhetőek és kezelhetőek.

Rossz edzőruhát viselsz

A futáshoz vagy egyéb testmozgásokhoz hordott ruhák dörzsölhetik a mellbimbót, ez a leggyakoribb oka a fájdalmaknak. Előfordulhat, hogy a mellbimbó viszket vagy érzékeny, de akár a bőr hámlása vagy az esetleges vérzés is. Ez tapasztalhatják azok is, akik másmilyen sportokat végeznek, pl: labdarúgás, amerikai foci, box vagy esetenként a Zumba is.

Az olyan szűk edzőruhák, melyek nem lycrából készültek, ugyanúgy dörzsölhetnek, mint a pamut pólók.

A spandex jobban megfelel a nyújtáshoz és jóga gyakorlatokhoz, mert ilyenkor nem izzadsz meg annyira. Valamennyire a mellbimbó alakja is számít, a hegyesebb mellbimbó jobban érintkezik a ruhákkal, így jobban súrlódik azokkal.

Az újfajta szintetikus anyagból készült ruhák, mint a Dri-Fit, szorosan simulnak a testre, így csökkentve a súrlódás esélyét. A legtöbb férfi azonban jobban szereti a bővebb pólókat, amikkel nem érintkezik a mellbimbója. Néhány férfi olyan eszközöket visel, melyek megvédik a mellbimbójukat a dörzsöléstől, pl:mellbimbó védő, vagy akár sebtapasz.

Öltözködés vagy szövet allergia

Akár sportoló vagy, akár nem, neked is fájhat a mellbimbód. Az újonnan vásárolt ruhák különösen irritálóak lehetnek. A pamut ruhák, mivel kémiailag kezelve vannak, kellemetlenebbek lehetnek, és bőrgyulladást okozhatnak. Ha volt már ekcémád, vagy száraz a bőröd, több az esély ennek az előfordulására.

Ritkán tapasztalhatsz kiütéseket, hólyagokat, bőrszárazságot valamint égető érzést is. A dörzsölésnek kitett mellbimbók környékén kialakulhat bőrpír, vagy akár kis, folyadékkal teli hólyagok is, amik égető érzést okozhatnak. Ha ez megtörtént, hagyd abba a fentebb említett ruhadarabok hordását, használj hideg vizes borogatást, és beszélj az orvosoddal.

Az sem rossz ötlet, ha figyelsz arra, milyen gyakran hordasz gyapjút, mivel a gyapjú nem szívja fel az izzadtságot és a nedvességet, ez pedig irritációt okozhat. A gyapjúpulóverek hírhedtek arról, hogy fokozzák a mellbimbó érzékenységét. Erre az a megoldás, hogy valamilyen aláöltözetet viselsz, ami nemcsak a mellbimbóidat védi, de elnyeli az izzadtságot is.

(KamaszPanasz – M.D.)