körömrágás
#Testi problémák

Elrágott aggodalmaink nyomában: a körömrágásról

2023.02.08.
2 perces olvasási idő

Tapasztaltátok már, hogy nem csak a kisgyermekek rágják a körmüket, hanem nagyon sok gimnazista, egyetemista, a felnőttekről nem is beszélve? Ehhez az árulkodó szokáshoz hasonló a fej vakarása, a hajtincs csavargatása, az asztalon való ideges kopácsolás. Manapság, a szorongással teli életünkben, mely keveseket kímél, a körömrágás dobogós helyen áll az idegesítő szokások sorában.

Különösen olyan időszakokban, amikor több stressz ér bennünket (pl. az iskolakezdéssel egy időben, télen, az év végén, a nyári szünet végén) többen lesznek elkeseredettebbek, szorongóbbak.

A körömrágás nem ritka

Világszerte hatszázmillió ember rágcsálja a körmét: minden második kamasz, és minden ötödik felnőtt rabja ennek a rossz szokásnak. Azt olvastam egyszer, hogy a körömrágás az idegesség, a kihívásoktól való félelem, az önbizalomhiány jele. Sőt! Meglepő, de szakszerű felmérések igazolják, hogy a körömrágók többsége nem küzdő alkat.

Könnyen előfordulhat, hogy egy helyes, izmos sráccal beszélgetünk, vagy épp egy gyönyörű lánytól olvadozunk – aztán észrevesszük a kezét, ami az egyébként esztétikus megjelenés szöges ellentétét tükrözi. Ilyen esetekben a szép külső a kompenzálás jele: célja egy titkos félelem, az aggodalmak elrejtése. Ha tehetjük, sose feledjünk rápillantani a beszélgetőtársunk kezére, ugyanis a körmök sok mindent elárulnak. Ha körömrágóval van dolgunk, kezdjünk el óvatosan gyanakodni, hogy az illető lelki életében valami nem stimmel, valami gátlásossá teszi. Elítélni nem szabad, sőt megszégyeníteni sem.

Hogyan kezeljük, ha valaki rágja a körmét?

Mindig akadnak jó praktikák, amelyeket óvatosan, lazán, de mégis a legnagyobb segítő szándékkal elmesélhetünk a másiknak, ha olyan viszonyban vagyunk vele, hogy a rossz szokása szóba kerülhet. Tapintatosan jelezhetjük például, hogy mennyivel jobban mutatna egy szép színű körömlakk a kezükön, javasolhatunk bevált praktikákat a szokásuk legyőzéséhez, de vigyázzunk, mert kényes téma ez számukra is.

A körmüket rágók amennyire csak tudják, és önfegyelemmel bírják, igyekeznek társaságban, a nyilvánosság előtt elrejteni kínos, rossz szokásukat. Jellemző rájuk az is, hogy épp a körömrágás miatt valódi baráti közösséghez sem mernek csatlakozni, és párkapcsolatot is félnek kialakítani. Ez viszont tovább növeli a szorongásukat, az önbizalomhiányukat.

Hogyan lehet leszokni a körömrágásról?

A leszokásnak nem feltétlen az a módja, hogy különféle keserű, patikai ecsetelőkkel bekenik a körmüket, netán műkörmöt rakatnak fel a lányok. Ez csak a felszín! Érdemes ebben az esetben is a probléma okát feltárni, és megoldani.

A beszélgetés, az elfogadás első lépés ahhoz, hogy megnyíljon a körömrágcsáló felénk, vagy a számára szimpatikus ember felé.

Érdemes azt is tudni, hogy nem csak esztétikailag nem előnyös a lerágott köröm, és beszakadt körömágy, de a fertőzés veszélyét is magában hordozza.

Mégis, első helyen a lélek rendbetétele a legfontosabb, a szorongás okának megtalálása és feloldása.

(KamaszPanasz - R.P.)