védőoltás
#Testi problémák

5 tipp az oltások átvészeléséhez

2021.11.16.
1 perces olvasási idő

Ideges vagy az oltások előtt? Nem vagy egyedül. Rengeteg ember retteg az oltásoktól, mert leírhatatlanul félnek a tűktől. Szóval ha legközelebb arra kér egy orvos, hogy tűrd fel a felsőd ujját, próbáld ki az alábbi tippeket.

1. Tereld el a figyelmedet miközben várakozol

Vigyél magaddal egy játékot, könyvet, zenét, filmet, bármit, ami segít teljesen lekötni, és elfoglalni, annak érdekében, hogy ne csak egyhelyben ücsörögve azon kelljen görcsölnöd, hogy mikor szúrnak beléd egy sokcentis fémdarabot. Akadnak oltóközpont névre hallgató létesítmények, ahol a dolgozók csak oltásokat adnak, szóval a várakozási idő is a töredékére csökken.

2. Vegyél lassú, mély lélegzeteket

Lélegezz lassan, szívd be a levegőt egészen mélyre. Vannak olyanok, akiknek a mély levegővételek segítenek ellazulni, és elterelni a figyelmüket a soron következő szörnyűségről (na, azért annyira nem is szürnyű!).

Ezt is olvastad már? Normális, ha rosszul érzem magam vérvétel előtt?

3. Összpontosítsd figyelmedet egy adott tárgyra a szobában

Keress egy képet, egy plakátot a falon. Koncentrálj a részletekre. Ha egy festményt látsz, próbáld meg például a virágokat megszámolni rajta. Gondolkozz el, hogyan hathat rád az egészséggel kapcsolatos plakátok mondanivalója. Bármibe is kerül, figyelj valami másra, amíg véget nem ér az oltás!

Védőoltás beadása

4. Köhögj

Kutatások kimutatták, hogy vannak, akik nem éreznek fájdalmat, ha oltás közben köhögnek.

5. Lazítsd el a karodat

Ha feszesen tartod - pláne azt a részt ahova a szurit kapod -, megnövelheted a fájdalmadat.

6. Relax

Néha az ember szédül vagy elájul miután oltást kap. Ha érdekesen érzed magad, pihenj 10-15 percet. Jelezd az orvosnak, ha rosszul érzed magad!

Ne habozz oltás előtt közölni a doktorral vagy a nővérrel, hogy félsz az oltásoktól. Tudni fogják, hogyan nyugtassanak meg!

Olvasd el ezt is! Ezért fontosak a védőoltások

(KamaszPanasz - GY.P.F., kidshealth.org)