vérvétel
#Testi problémák

Normális, ha rosszul érzem magam vérvételnél?

2017.05.21.
1 perces olvasási idő

A vérvétel folyamata sokak számára lelombozó esemény lehet, függetlenül attól, hogy az véradás vagy szűrővizsgálat céljából történik. Előfordulhat, hogy nem érzed magadat idegesnek, nem tartasz a tűszúrástól, a tested mégis éppen az ellenkezőjét érzékeli, és émelyegni kezdesz.

A legvalószínűbb oka annak, ha rosszul érzed magadat, a gyomrodban lejátszódó, úgynevezett vasovagális reakció, mely egyfajta fizkai válasz az idegrendszertől arra, hogy tűt látsz, vagy végig nézed, amint a saját véred elhagyja a testedet. De előfordulhat szimplán a félelemtől is, amit a vizsgálat miatt érzel.

Ez utóbbi folyamat sokaknál émelygéshez vezethet. Vannak olyanok, akik falfehérek lesznek, elsápadnak, kiveri őket az izzadtság, leesik a vérnyomásuk. Szélsőséges esetekben ájulás is bekövetkezhet.

Mit tehetek a vérvétel miatti rosszullél elkerülése érdekében?

A következő alkalommal, amikor vérvételre kerül sor, alkalmazz relaxációs technikákat. Lélegezz mélyeket, hogy megnyugodj. Hunyd be a szemeidet és képzeld magadat egy kellemes, megnyugtató környezetbe. Sokan pont azt nem bírják, ha látják, ahogyan a tűt beléjük szúrják. Megpróbálhatod elterelni a figyelmedet, ha zenét hallghatsz, vagy szóba elegyedsz a szakemberrel, aki a vérvételt végzi.

vérvétel

Szerencsére a vérvételek nem tartanak túl sokáig. Azt is észre fogod venni, hogy egyre könyebben tudod majd kezelni a helyzetet, minél több vérvételen estél már át. Ne aggódj, inkább próbálj meg megnyugodni - és bátran jelezd a nővéreknek, ha nem érzed jól magad!

(KamaszPanasz - Gy.P.F., Forrás: kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

bőr