medence
#Testi problémák

A medencefájdalom kezelése

2014.09.16.
4 perces olvasási idő

Ha az orvosod rájött, hogy mi okozza a betegségedet, olyan kezelést fog összeállítani neked, amely ezt az okot megszünteti. Ha viszont ezen ok nem ismert, akkor a kezelés célja az lesz, hogy csillapodjon a fájdalmad.

Gyógyszerek

Az állapotodtól függően az orvosod számos gyógyszer közül választhatja ki a számodra legmegfelelőbbet. A szóban forgó gyógyszerek a következők lehetnek:

Fájdalomcsillapítók

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek részben csillapíthatják a fájdalmat. Ennek ellenére azonban előfordulnak olyan esetek, amikor olyan erős fájdalomcsillapítóra van szükség, amelyet csak vényre írnak ki. Sajnos kevés az olyan eset, amikor kizárólag ilyen jellegű gyógyszerek megszüntetnék a problémát.

Hormontartalmú készítmények

A menstruációs ciklus bizonyos napjain erősebb fájdalmakkal kell szembenézniük a betegeknek. Ennek oka, hogy ovuláció és menstruáció esetén bizonyos hormonok szintje megnő, és ez hatással van a medencefájdalomra. A fogamzásgátlók és egyéb más hormontartalmú gyógyszer használata sok esetben enyhítheti a fájdalmat.

Antibiotikumok

Ha a fájdalom oka valamilyen fertőzés, az orvos általában antibiotikumok szedését javasolja.

Antidepresszánsok

Bizonyos antidepresszánsok jó hatással vannak a krónikus fájdalommal járó betegségekre. A triciklikus gyógyszerekről kiderült, hogy nem csupán antidepresszánsként funkcionálnak, de igen jó fájdalomcsillapítók is. Azoknál a nőknél is segítenek csökkenteni a fájdalom erősségét, akik egyébként nem küzdenek depresszióval.

Terápiák, amelyek segíthetnek

Az orvosod a fájdalom csillapításának érdekében a kezelésbe akár terápiákat vagy speciális kezeléseket is beiktathat.

Fizikoterápia

Különböző hideg és meleg dolgokat a hasra helyezve csökkenteni lehet a fájdalmat, illetve sokat segíthet még a mozgás, a masszírozás, valamint különböző relaxációs technikák is. Azt is javasolhatja az orvosod, hogy próbálj ki olyan mozgásformákat, amelyekkel a medencéd alsó részén lévő izmokat erősítheted. Egy fizikoterapeuta segítségedre lehet a terápiák során, illetve tanácsokat adhat, hogy hogyan birkózz meg a fájdalommal.

Bizonyos esetekben a terapeuta a fájdalom specifikus pontjain keresztül próbálja meg csillapítani a rossz érzést. Ehhez egy speciális készület, TENS masszírozó gépet használ. Ennek a készüléknek az a lényege, hogy a benne lévő elektródák elektromos impulzusokat bocsátanak ki az idegek közelében. Létezik egy másik módszer is, amit biofeedback-nek nevezünk, amely abban van segítségünkre, hogy megmutatja, hogy a testünk hogyan működik. Így például megmutatja azt is, hogy hol találhatóak azok az izmok, amelyeket ellazítva a fájdalom enyhébbé válik.

Idegstimuláció

Ez a gerincvelő felőli stimulációt jelenti. A kezelés során egy eszközt ültetnek be, amely tulajdonképpen elvágja a fájdalom útját, így az idegsejt által felvett információ a fájdalomérzetről nem fog tudni eljutni az agyba. Hasznos megoldás lehet a fájdalmat kiváltó októl függően.

A fájdalomközpontba adott injekció

Ha az orvos egyszer megtalálja azt a pontot, ahol a fájdalom a legerősebb, akkor az oda szúrt zsibbasztó injekció nagyon hasznos fájdalomcsillapító lehet. A szer, amit beadnak, általában egy hosszú hatóidejű érzéstelenítő, amely csillapítja a fájdalmat és a kellemetlenséget.

Tanácsadás

A fájdalom oka bizonyos esetben egybefonódik a depresszióval, szexuális bántalmazással, személyiségzavarral, egy komolyabb családi problémával vagy egy bonyolult házassággal. A pszichológiai, közösségi, lelki és érzelmi változások gyakran sokat segítenek a gyógyulás megindulásában.

Műtét

A fájdalmat okozó tünet kiiktatása végett az orvosok gyakran javasolnak valamilyen műtéti

Ha az endometriózis nevű betegségben szenvedsz, akkor az orvos sok esetben kérhet ilyen beavatkozást, hogy eltávolítsák az adhéziót (feltapadt részt) vagy a betegség következtében károsodott szövetet. A folyamat során a sebész egy apró lyukat ejt, bejuttat egy vékony csövet, amelynek a csúcsán egy kis kamera van. Ezen keresztül tudja megtalálni a probléma forrását. Az eltávolítás további kis lyukak ejtése során zajlik, illetve a bemetszéseken keresztül bejuttatott eszközökkel.

Az esetek igen kevés százalékában fordul elő, hogy az orvos hiszterektómiát (méheltávolítás) vagy kétoldali petefészekeltávolítást javasol. Ez a beavatkozás inkább azoknak a nőknek javasolt, akik már nincsenek olyan korban, hogy biztonságosan kihordhatnának egy kisbabát. Ennek ellenére ez még mindig nem egy általános és gyakori műtét.

Rehabilitációs programok

Sok esetben többféle kezelési módszert is ki kell próbálnod mielőtt rátalálnál arra, amelyik számodra a legmegfelelőbb. Ha szükséges, részt vehetsz egy rehabilitációs programon is, amelynek célja szintén a fájdalom enyhítése. Az ilyen programokon belül gyógyszeres és pszichiátriai kezelés is zajlik.

Életmódbeli változtatások és házi praktikák

A krónikus fájdalommal való együttélésnek van egy nagyon frusztráló következménye, mégpedig az, hogy igen nagy hatással lehet a mindennapi életre. Amikor a fájdalom jelentkezik akár az alvás, mozgás vagy bármilyen fizikai feladat végrehajtása nehézséget jelenthet.

A folyamatos aggódás, szorongás és stressz csak tovább fokozhatja a fájdalom erősségét. Az általános stressz-csökkentő terápiák és foglalkozások nemcsak a stressz szintjét képesek csökkenteni, hanem a stressz okozta fájdalmat is csillapítják. A következő dolgokat érdemes kipróbálni annak érdekében, hogy sikeresen tudd a benned felgyülemlett stresszt eltüntetni:

  • meditáció rendszeres gyakorlása
  • mély be- és kilégzés (légzőgyakorlatok)
  • több mozgás és a fizikai aktivitás növelése
  • elegendő alvás

Alternatív gyógymódok

Az alternatív és kiegészítő kezelések a gyógyszerek mellett sokszor nagyon hatásosak a fájdalomcsillapítást illetően. A kezdés előtt minden esetben kérd ki orvosod véleményét, hogy szerinte érdemes-e egyáltalán belekezdeni egy ilyen terápiába, és ha igen, akkor tud-e szakembert ajánlani.

Attól függően, hogy milyen kórtörténettel rendelkezel, milyen éppen az életed és milyenek a teszteredményeid, az orvosod tájékoztatást adhat arról, hogy az ilyen jellegű kezelések milyen hatással lehetnek a tüneteidre. Arról is felvilágosíthat az orvos, hogy vajon milyen esetleges kockázattal kell számolnod a kórtörténeted alapján.

A következő terápiákról lehet szó:

Relaxációs technikák

Különböző légzési technikák, valamint célzott mozgásformák, amelyek a medence területét érintik, segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, mikor az előfordul.

Akupunktúra

Egy ilyen kezelés során a szakember apró tűket szúr a bőröd bizonyos pontjaiba. Az akupunktúra sokféle módon csillapít fájdalmat, ezek közül egyik a természet mód, amely a test által termelt „boldogság” hormonok, az endorfinok által történik. Emellett még sok magyarázat létezik az akupunktúra működésére. Többször igazolták már, hogy ez nagyon biztonságos eljárás és sok esetben használják, ahol krónikus fájdalomról van szó. Ennek ellenére a medencefájdalom esetén a hatása még nem teljesen ismert és bizonyított.

(H.I., mayoclinic)