fog
#Testi problémák

Hogyan ápold a fogaidat, ha fogszabályzód van?

2014.05.17.
2 perces olvasási idő

Ha fogszabályzót viselsz, a fogaid ápolására különösen nagy figyelmet kell fordítanod. A fogszabályozó, a drótok, az erősítő szálak, a gumigyűrűk megnehezítik az alapos fogmosást, így az ételmaradék és a fogkő nyomot hagyhat a fogakon, ha nem megfelelően tisztítják azokat.

Alaposan moss fogat!

A legfontosabb, hogy minden étkezés után alaposan moss fogat fluoridtartalmú fogkrémmel, és külön fordíts figyelmet a fogszabályozóba ragadt ételmaradék eltávolítására. Ma már kapható kifejezetten fogszabályozó használatához kifejlesztett fogkefe, és nem árt, ha antibakteriális szájvizet is használsz, ami a fogak közötti olyan helyekre is bejut, amit fogkefével nem tudsz tisztítani.

Fogszabályozó és szép fogakA fogszabályozót viselők körében nagyobb a kockázata a fekélyes sebek kialakulásának, mert a fogszabályozó bizonyos helyeken folyamatosan súrolja a száj belső részét. A probléma kezelésére a sebgyógyulást elősegítő ecsetelő vagy más gyógyszerek használata javasolt.

A fogszabályzó levétele

Mikor végre eljön a nagy nap, és a fogorvosod leveszi a fogszabályozót, nagyon precízen és alaposan letakarítja a fogaidat, és kérhet egy újabb röntgen-felvételt és lenyomatot. Ezzel ellenőrzi a saját munkáját, illetve a fogszabályozó hatását, továbbá azt is, hogy a bölcsességfogak elkezdtek-e már kibújni. Sok esetben a fogorvos javasolja a bölcsességfogak eltávolítását, főleg akkor, ha úgy látja, hogy azok károsíthatják a fogszabályozó által rendbehozott fogakat.

A fogak elmozdulásával kapcsolatban kulcskérdés a fogak helyzetének megtartása.

Hogyan őrizd meg a fogak helyzetét a fogszabályzó levétele után?

Igaz ugyan, hogy a fogak már a helyükön vannak, de még nem teljesen biztos a helyzetük. Addig kell megtartani a megfelelő helyüket, amíg a csontok, az íny és az izmok meg nem szokták ezt teljesen. Erre is létrehoztak egy speciális eszközt, amelynek éppen az a feladata, hogy a fogakat a megfelelő pozícióban tartsa.

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése
A fogszuvasodás a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Tovább a cikkhez

Az ilyen eszközök nagy része átlátszó műanyagból készül, és fémből készült drót tartja össze. Általában a fogszabályozó levételét követő 6 hónapban folyamatosan kell viselni, utána pedig elegendő lesz majd az éjszakai viselet is. A viselés időtartama egyéntől függ, van, akinek elegendő egy pár hónapos használat, de vannak olyanok is, akiknek tovább kell ezt használniuk.

Ha elhanyagolják a viseletét, az komoly problémákat okozhat, például a fogak visszatérhetnek az eredeti helyzetükbe. Azaz ugyanolyan görbék és ferdék lesznek, mint amilyenek a kezelés előtt voltak. Így akár az éveket igénylő türelem, illetve a fogszabályozó szakember munkája is kárba veszhet.

Mi a legfontosabb dolog, ami eszedbe jut, amikor frusztrál a tény, hogy fogszabályozós vagy? Minden egyes iskolai fotózás alkalmával, amelyen nem tudsz hatalmasat mosolyogni a fogszabályozó miatt, ne aggódj: emlékeztesd magad, hogy kamaszok milliói mennek át ugyanezen. Előbb-utóbb a fogszabályozód le fog kerülni, te pedig gazdagabb leszel egy gyönyörű mosollyal!

(KamaszPanasz - H.I.)

Kapcsolódó cikkek