szőrtelenítés
#Testi problémák

Otthoni szőrtelenítés: Pro és Kontra

2012.05.22.
2 perces olvasási idő

Választani a borotva, a gyanta és a szőrtelenítő krémek között? Segítünk kiválasztani a neked legmegfelelőbb módszert!

Néhány lány úgy keresgél a tökéletes szőrtelenítő módszer után, mint mások a tökéletes diéta után. Gyakran csak kísérleteznek és szépségápolási mítoszokat követnek. Ezek a próbálkozások végül borotva általi vágásokhoz, bőrkiütésekhez és benőtt szőrszálakhoz vezetnek. Hogy kiderítsd, melyik módszer a legmegfelelőbb a számodra, fontos tudni melyik módszer során mi is történik pontosan a szőrszálaiddal.

Borotva

Pro: Gyors, nem károsítja a szőrtüszőket.
Contra: Nem tartós, vágásokat, benőtt szőrszálakat, foltos bőrt, kiütéseket okozhat.

Először is tisztázzuk az elsőszámú tévhitet a borotválkozással kapcsolatban: „A borotva miatt nem nőnek gyorsabban a szőrszálak, és nem lesznek vastagabbak sem.” - mondja Amy McMichael, a Wake Foresti Baptista Egészségügyi Centrum bőrgyógyász professzora. „Valójában a borotva nincs hatással a szőrtüszőkre, ahonnan a szőrszálak kinőnek.

És a foltok a bőrön? „Ezek valóban gondot okozhatnak.” - mondja McMichael. A borotva irritálhatja a bőrt, eléggé ahhoz, hogy immunválaszt váltson ki. A fehérvérsejtek akcióba lépnek és a pigment-sejteket arra késztetik, hogy helyenként extra festékanyagot termeljenek a bőrben. A borotva szőrtüszőgyulladást is gyakran okoz, amikor a benőtt szőrszálaknál gyulladás lép fel az egymást követő borotválások során. Tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy minél több pengesoros egy borotva, annál kevésbé jellemző ez a fajta bőrirritáció.

Ahhoz, hogy csökkentsük a borotva általi irritációt a legfontosabb, hogy csökkentsük a borotva és a bőr között fellépő súrlódást, tehát biztosítsuk bőrünk megfelelő hidratáltságát, használjunk valamilyen borotvahabot.

Gyanta

Pro: Tartós és nincs borosta.
Kontra: Fájdalmas, pigmentációt okoz a szőrtüszők körül, benő a szőr, időigényes.

A gyanta a szőrszálakat tövestől kitépi a szőrtüszőből. Míg a borotva a bőröd felszínét irritálja, a gyanta a mélyebb rétegeket károsíthatja. „A fehérvérsejtek válaszolnak a traumára.” - magyarázza Kunin, „és persze, mint minden más helyzet, amikor túl nagy mértékű a gyulladás, hegesedést okozhat.” Bár ez a hegesedés jó néhány szőrtüszőt kivon a forgalomból, McMichael professzor szerint mégsem ez a legmegbízhatóbb módszer a szőrtelenítésre, mivel olyan traumát jelent a bőrnek, ami egyenetlen pigmentációt okoz a szőrtüszők körül.

A gyanta, gyakran okoz benőtt szőrszálakat is. Ennek a jelenségnek az az egyik oka, hogy szőrtelenítés során a szőrszálak beletörnek a tüszőbe, a másik ok, hogy a szőreltávolítást követően a tüszőben hetekig nem nő szőrszál, így az elhalt hámsejtek el tudják zárni a tüsző tetejét, emiatt nem tud felszínre törni az újonnan növekvő szőrszál, és a bőr alá kényszerül.

Szőrtelenítő krémek

Pro: Fájdalommentes, hosszantartó
Kontra: Kémiai irritáció, macerás, némileg időigényes.

A szőrtelenítőkrémek megváltoztatják a szőrszálak fehérje felépítését, így a szálak letöredeznek és beleoldódnak a krémbe, ami aztán könnyen eltávolítható. Nem valami gusztusos, de fájdalommentes, ha nem vagy érzékeny a szőrtelenítőben található vegyszerekre. Csakúgy, mint a borotva a krém is sértetlenül hagyja a szőrtüszőket, de a szőrszálak mélyebben fekvő részéig hatol, így az eredmény tartósabb, mint a borotva.

(P.K.)