szőr
#Testi problémák

Az arcszőrzet: problémák és megoldások

2015.04.24.
3 perces olvasási idő

Bár az arcszőrzet szexi is lehet, a legtöbb férfi nem szereti a borostát. Hacsak nem Tarzan arcápolási technikáját követed, akkor minden héten meg kell borotválkoznod párszor. Itt van egy kis útmutató ahhoz, hogy a borotválkozással kapcsolatos kellemetlenségeknek búcsút inthess.

Bemetszések és vágások

Kicsi, első látásra jelentéktelennek tűnő sebek vagy mély, csúnya vágások, amikből folyik a vér – biztos tapasztaltad már ezeket a kellemetlen dolgokat a borotválkozás során. A bűnös ilyen esetekben a tompa borotvapenge, de ha egy éles pengét nyomsz oda az arcodhoz jobban a kelleténél, még rosszabb sérülésekkel is végződhet a borotválkozás.

Megoldás: elegendő borotvahab, egy jó minőségű borotva és nyugtató krém – ezek a legfontosabb eszközök, amikor a borotválkozás sérüléseit próbálod meg elkerülni.

Tippek:

  • Mindenek előtt dobd ki az olcsó, rossz minőségű borotváidat és szerezz be egy olyat, aminek forgatható feje van. Így sokkal könnyebb lesz bánni vele. Fontos, hogy a pengét rendszeresen cseréld! A legjobb megoldás, ha nagyjából 8 borotválkozás után teljesen újat teszel fel.
  • Nagyon jó megoldás lehet, ha olyan borotvát választasz, aminek a pengéi között kevés hely van, így kevesebb nyomást kell kifejtened borotválkozás közben, így csökken a sérülés veszélye is.
  • Minden borotválkozás előtt érdemes langyos vízzel alaposan megmosni az arcot, hogy a szőrszálak egy kicsit felpuhuljanak. Ezután jó vastagon kend be az arcod borotvahabbal, így könnyebben siklik majd végig a penge az arcod felszínén. Ne felejtsd el minden simítás után leöblíteni a pengét.
  • Azokra az esetekre, ha megvágnád magad és vérezni kezdene az arcod, mindig legyen nálad fertőtlenítő. Miután megvágod magad, egyből nyomj a sebre egy fertőtlenítőbe itatott vattát. Ezekre az esetekre a jég is jó megoldás lehet, a hideg összehúzza az ereket, ezért ha az arcodhoz nyomsz ilyenkor egy jégkockát, gyorsabban eláll a vérzés.

borotva

Az érzékeny és száraz bőr

A durva vegyi anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki az érzékeny bőrű embereknél. Továbbá a helytelen borotválkozás is bőrirritációhoz vezethet. A sötétebb bőrű embereknél az irritáció kiválthat szélsőséges elszíneződéseket is. A kiütések és a viszketés két olyan tünet, ami arra enged következtetni, hogy érzékeny és száraz a bőröd vagy, hogy más bőrirritációtól szenvedsz.

Megoldás: Habár a borotválkozás közben szerzett sebek általában pár órán belül maguktól meggyógyulnak, vannak olyan módszerek, amikkel megelőzheted ezeket a kellemetlenségeket. Ezek közé tartozik a jó minőségű eszközök használata: a jó borotva, a szakszerű borotválkozási technika és a hidratáló krém.

Tippek:

  • Ha tudod vagy sejted, hogy érzékeny a bőröd, csak olyan termékeket vásárolj, amik a te bőrtípusodnak vannak kifejlesztve. Nagyon jó választás lehet az a fajta borotva, amin van egy aloéval bevont csík és tartalmaz esetleg más vitaminokat is, például E-vitamint.
  • Az egyik legfontosabb dolog, hogy a szőr növekedésével megegyező irányban borotválkozz, csak akkor végezd ellentétes irányban a műveletet, ha az előző módszerrel még maradtak szőrszálak az arcodon.
  • Sose engedj a kísértésnek, hogy túl szőrösen borotválkozz és soha, de soha ne borotválkozz száraz arcbőrrel, még akkor sem ha késésben vagy.
  • Használj hidratáló krémet borotválkozás után. Ha száraz a bőröd olyat válassz, amiben több fajta vitamin is megtalálható.

Benőtt szőrszálak

Számtalan kiváltó oka lehet a benőtt szőrszálnak. Például sokkal hajlamosabb lehetsz benőtt szőrszálakra, ha durva az arcszőrzeted, ha hiányzik az arcodból a nedvesség, vagy ha nagyon olajos az arcod. A helytelen borotválkozási technikák is vezethetnek benőtt szőrszálakhoz, sőt valójában a legtöbbször ez a kiváltó ok.

Megoldás: A bőr radírozása, a pórustágító trükkök és a jó minőségű borotválkozási eszközök mind segíthetnek megelőzni a benőtt szőrszálak megjelenését, vagy a már megjelentek eltüntetését.

Tippek:

  • Körülbelün minden héten egyszer tegyél meleg, nedves ruhát az arcodra, ez kitágítja a pórusokat és segít előcsalogatni a makacs szőrszálakat.
  • Ezután használj egy szivacsot egy finom arckefével, így az elhalt hámsejteket eltüntetheted az arcodról, ami egyébként meggátolná a szőr előbújását. Próbáld meg ennél a tippnél nem többször használni a szivacsot, mert kiszáríthatja a bőrödet, és ha túlzásba viszed, akár még növelheted is a benőtt szőrszálak esélyét.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat egy csipesszel már könnyen a felszínre hozhatod a benőtt szőrszálakat, de ne engedj a csábításnak, hogy kitépd őket, mert így nagyobb valószínűséggel fognak megjelenni újra és okoznak majd még több gondot.

Visszahajló szőr

Ez a benőtt szőrszálaktól csak kicsiben eltérő jelenség. Akkor történik, amikor a szőrszálak becsavarodnak és visszanőnek a bőrbe. Erre is érdemes odafigyelni, mert gyulladást és fertőzést okozhatnak. Ez a probléma főként afrikai és medditerrán származású vagy nagyon sűrű, göndör szőrű embereknél fordul elő.

Megoldás: Látogass meg egy bőrgyógyászt, ha ez a kellemetlen dolog lép fel nálad. Hogy megelőzd ezt a problémát, változtass a borotválkozási technikádon, és fontold meg a hosszú borosta viselését.

Tippek:

  • Ha szereted a teljesen leborotvált arcot vagy a munkád megköveteli ezt, próbálj meg szimpla pengéjű borotvát használni. Ne borotválkozz túl 'szorosan', különben nem hagysz elég helyet a szőrszálaidnak a rendes távozáshoz.

Nézz szembe a problémáiddal

Bár a nők az ápolt arcú férfiakat kedvelik, a borotválkozásnak lehet számos kellemetlen velejárója. Reméljük most, hogy már azonosítani tudtad a problémádat, hatalmában vagy annyi tudásnak, hogy megelőzd és kezeld is azokat. Használj megfelelő eszközöket, megfelelő technikát, figyelj oda a bőrtípusodra és ne vedd félvállról, bármilyen tünet is jelentkezik nálad! Így már egy lépéssel közelebb kerültél a friss és nyugodt bőrhöz.

(Ő.B.)